Hoppa till huvudinnehåll

Pappersfabriken som blev konserthus

Louis De Geer Konsert & Kongress med konsertsalen De Geerhallen är hemmascen för Norrköpings Symfoniorkester.

Tengboms ofrivilliga konserthus

Louis De Geer konsert & kongress började sitt liv som pappersfabrik. Byggnaden uppfördes 1954, och ritades av arkitekt Ivar Tengbom som även skapade Stockholms Konserthus. Inte anade Tengbom att han i själva verket ritade ett konserthus till!

Industrilandskapet

Papperstillverkningen upphörde 1986. Sedan stod huset tomt, medan diskussionen pågick om vad som skulle göras med hela det gamla fabriksområdet i Norrköpings centrum. Beslutet att bygga konserthus i pappersfabriken blev starten på hela områdets utveckling. Nu är Industrilandskapet en attraktion i sig, med sina vattenfall, de ståtliga husen och ett sjudande kultur- och företagsliv.

Behöll industrikänslan

Konserthuset invigdes 1994. Arkitekterna gjorde en poäng av att bevara industrikaraktären. Den enda förändringen i fasaden är de stora fönster som låter besökarna se rakt ut över de brusande vattenfallen i Motala ström. I foajén finns till och med en kopia av en gammal pappersmaskin, så stor att en hel kontorsavdelning ryms där. Ny är förstås också själva konsertsalen De Geerhallen. Salongen med sina 1 300 platser som står som en hög cylinder mitt inne i byggnaden.

Utsikt värd ett besök

I Louis De Geer konsert & kongress finns flera andra salar för konferensbesökare. Bakom scenen ryms loger, notbibliotek och övningsrum för de 85 musikerna i SON och alla andra gästande artisterna. Och så den vackra foajén med sin fantastiska utsikt över Strömmen. Här finns restaurangen med lunchöppet alla veckodagar och flera barer öppna i samband med konsert. I Trozelligalleriet en trappa ned går det att duka upp för 1 100 middagsgäster.

Kom gärna hit och upplev en fantastisk miljö att gå på konsert i – eller titta förbi ändå, bara för att få uppleva Norrköpings vackra konserthus!

Ditt besök

Salongsplanen

Biljettbyrån Tel 011-15 51 00 Värmekyrkan, Källvindsg. 1.

Ditt besök

Biljetter och priser

Hur du köper och vad det kostar