Hoppa till huvudinnehåll

De gifta på Eiffeltornet

15.00 - lördag 27 oktober 2018
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Samproduktion med Östgötateatern

Det glada Paris blev ett begrepp på 20-talet. Respektlösa gamänger, fräcka revyer och hånfulla klacksparkar behövdes förmodligen efter första

världskrigets fasansfulla år. Den unge författaren Jean Cocteau skrev och iscensatte ”De gifta på Eiffeltornet” tillsammans med tonsättargruppen Les Six – som älskade att retas och ställa alla traditioner på huvudet – med Svenska Balettens dansare och huskoreograf Jean Börlin. Själv beskriver Cocteau sitt verk så här:

”Balett? Nej. Pjäs? Nej. Revy? Nej. Tragedi? Nej. Snarare ett slags hemlig förening mellan den antika tragedin och nyårsrevyn, mellan hjärtat och numren i en varieté.”

Paristema före paus

Visst behöver vi lite midsommar även under den bistra hösten, och mer genuin svensk midsommar än den Hugo Alfvén skapade är svårt att föreställa dig. Här saknas varken dansen på logen, snapsen och följande berusning, det unga förälskade paret eller det oundvikliga slagsmålet. Midsommarvaka bearbetades också den för Svenska Baletten i Paris.

Mozart skrev flera symfonier för städer som Linz och Prag, eller som nu Paris. I den sistnämnda symfonin gjorde han allt för att tillfredsställa smaken i den franska huvudstaden – och kanske framförallt för att förfina den en smula. I breven hem till pappa Leopold klagar Wolfgang på parisarnas dåliga smak.

Samarbete

Detta är en efterlängtad samproduktion mellan Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester.

  • Fredrik Burstedt, dirigent. Foto: Nikolaj Lund
    Fredrik Burstedt, dirigent. Foto: Nikolaj Lund

Dela


Abonnemang

Ett gymkort för själen

Med ett abonnemang sparar du 35% på biljettpriset.

Ring 011-15 51 00!

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2018-2019

Abonnemang

Röd torsdagsserie

Sex konserter - spara upp till 725 kr!

Abonnemang

Gul torsdagsserie

​Sex konserter - spara 725 kr!