Hoppa till huvudinnehåll

Hymn till friheten

19.00 - fredag 8 maj 2020
Crusellhallen, Linköping


Föregående konsert Nästa konsert

Exakt 75 år sedan krigsslutet

Lili Boulangers ljuvliga ”En vårmorgon” kan tyckas vara bekymmerslös och positiv, men hon hade just genomgått en operation som såg ut att bli mycket lyckad. Men ack: hon rycktes bort strax efteråt av tuberkulos, bara tjugofem år gammal.

Film till musiken

Fredrik Högberg är en i hög grad kreativ person med ett påtagligt lekfullt sinnelag. Han har en osviklig och till synes aldrig sinande förmåga att finna helt nya infallsvinklar i sin musik, och att föra in oväntade element och även humoristiska vändningar. Men även om hans överraskande inslag väcker leenden och någon gång till och med ett befriande skratt, så är det alltid fråga om noggrant beräknade, konstnärliga effekter, inte sällan av visuell karaktär. Verket är inspirerat av den grekiska mytologins nio muser och ackompanjeras av en film som gestaltar muserna på ett annat sätt. Verket är en sambeställning från SON och Malmö Symfoniorkester.

Till den fria människan

Krigsåret 1944 var Prokofjev på strålande humör, han hade fyllt 50 år, stod på höjden av sin förmåga, fick arbeta ostört och komponerade flitigt varje förmiddag. Nu skrev han ett av sina bästa verk, den episka symfonin nr 5. I januari 1946 belönades den med Stalinpriset. Det är musik fylld av energi och kraft och enligt tonsättaren själv ”en hymn till den fria och lyckliga människan.” Just den 8 maj 2020 infaller 75-årsdagen av krigsslutet.

Konserten genomförs med stöd av kultur- och fritidsnämnden i Linköpings kommun.

  • Isabelle van Keulen, solist.
    Isabelle van Keulen, solist.
  • Joshua Weilerstein, dirigent.
    Joshua Weilerstein, dirigent.

Dela


Abonnemang i Crusellhallen

Kortklassiker

Succéserien i Linköping!

Hitta hit

Konserthuset i Linköping

Hitta hit, p-platser och kollektivtrafik.

Ditt besök

Priser i Linköping

Köpinformation och biljettpriser i Crusellhallen

AKTUELLT

Alla konserter i Linköping

SON i Crusellhallen