VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Peter och vargen

Prokofjevs musikaliska saga

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Kära konsertbesökare! I dessa tider av prövning för vårt samhälle tycker vi på SON att det är särskilt viktigt att bidra till att upprätthålla ett pulserande kulturliv. Därför erbjuder vi nu SONs digitala scen under den tid då vi tvingas hålla våra konsertsalar stängda för publik. Vi har på rekordkort tid lagt om programmet, bytt solister och dirigenter och skapat ett nytt utbud som alla musikälskare kan ta del av online. Välkommen!

HÄR KOMMER DU TILL KONSERTEN
Du kan se den från och med klockan 15:00 lördag 6 juni.
Konserten ligger kvar så du kan se den igen.

 

Sergej Prokofjev (1891-1953)
Peter och vargen, musikalisk saga op 67

Det finns många sagor som olika tonsättare skrivit musik till, men ingen har ens kommit i närheten av den berömmelse som Peter och vargen fått. Den ryske tonsättaren Sergej Prokofjev komponerade gärna för barn, bland annat har han tonsatt H C Andersens ”Den fula ankungen” som en lång berättande sång, och han skrev orkestersviter som skildrade utflykter i naturen med lägereldar och spännande äventyr. Men det var framförallt i Peter och vargen han hittade precis det rätta tonfallet för att sagan skulle bli odödlig och tilltala barn mellan 1 och 101 år över hela världen.
Prokofjev skrev själv orden till berättelsen, och även om det inte är fråga om litteratur i nobelprisklass, så finns här ändå allt som behövs. Det är en enkel men samtidigt spännande historia, och det geniala är naturligtvis att han på ett så naturligt sätt fått med musiken i handlingen. Alltsedan denna saga har katten personifierats av en mjukt tassande klarinett, ankan av en snattrande oboe, farfar av en skrockande fagott, jägaren av manande hornfanfarer …
Musiken komponerades 1936 och har sedan dess ständigt återkommit, till nya generationers glädje och fromma. Och de som fått äran att läsa sagan för barnen är många – förutom en mängd skådespelare kan nämnas att man på skiva kan höra den med tonsättarens änka, hans söner och sonsöner, och förre sovjetledaren Michail Gorbatjov.

Christoffer Nobin studerade till orkesterdirigent vid musikkonservatoriet i Köpenhamn, examen 2012, efter att ha studerat klassisk sång och komposition vid musikhögskolan i Malmö. Karriären tog därefter fart och idag har han dirigerat så gott som alla symfoniorkestrar och operahus i Sverige och Danmark, och även svarat för skivinspelningar. Han har ett brett musikaliskt intresse och arbetar gärna med musikal, jazz, rock och pop. Han tar gärna hand om såväl orkestermusik som opera och körmusik.

Maurits Elvingsson gick ut Teaterhögskolan i Luleå 2009 och som första produktion var han med i Östgötateaterns uppsättning av Figaros bröllop, där han spelade Cherubin i regi av Stina Ancker.
Maurits har medverkat i ett trettiotal pjäser på bland annat Dramaten, Orionteatern, Norrbottensteatern, Fria Teatern och Regionteater väst. Han har även regisserat och skrivit en handfull pjäser samt jobbat med radio, tv och film. Spelåret 2019/2020 är Maurits aktuell som skådespelare i Faust II och som regissör för Har du blivit född på X-scenen.