Hoppa till huvudinnehåll

Dalene spelar in med SON

Föregående Nästa

SONs Artist in residence Johan Dalene gör sin allra första skivinspelning, tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester och skivbolaget BIS Records.

8 januari 2019

Det är mikrofonskog och sladdormar i De Geerhallen den här januariveckan. Mer än vanligt att se upp för på scenen, alltså. Här i den relativa röran står violinisten Johan Dalene, glad som den speleman han är.

- Det är ju idealiskt för mig att få göra min allra första skivinspelning tillsammans med SON, säger Johan Dalene, som är bördig från Norrköping och spelade tillsammans med orkestern redan i första klass.

Slår på stor med tunga verk

Det är inte något blygsamt material som 18-årige Johan Dalene skivdebuterar med, tillsammans med dirigenten Daniel Blendulf. Barbers och Tjajkovskijs virtuosa violinkonserter är båda tunga klassiker. Men BIS har en historia av att ta sig an unga talanger, och räds inte utmaningen.

- Ofta startar man ju litet försiktigt med någon kammarmusikskiva, men i just detta fall är Johans talang så övergripande att vi i samråd beslöt oss för att slå på stort med dessa två ikoner i violinlitteraturen. Det är sådant som får mitt hjärta att klappa fortare, säger Robert von Bahr, vd för BIS Records.

Ny erfarenhet

Johan Dalene har för övrigt spelat båda konserterna tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester, Barber så sent som i höstas.

- Det var förstås superbra för mig att få göra Barbers violinkonsert med SON före inspelningen, säger Johan.

Att spela in är en ny erfarenhet, men Johan Dalene har stöd i salongen av sin violinlärare Per Enoksson.

- Det är värdefullt för mig att han är här. Det är ju ett annat förhållningssätt än att spela konsert, en annan typ av koncentration. Jag får lov att spela för mikrofonen, inte för publiken. Det handlar om andra sätt att jobba rent stråktekniskt.

“Rätt samarbete”

Veteranen i sammanhanget är förstås SON, som har spelat in skivor sedan 1938 – men aldrig något verk av Tjajkovskij och Barber.

- Att få dokumentera dessa två centrala violinkonserter är ett kvitto på hur rätt vårt samarbete med Johan Dalene är, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester.

Den östgöte som vill lyssna på Johan Dalene och SON på hemmaplan har två chanser till den här säsongen. I månadsskiftet februari-mars spelar han Brahms dubbelkonsert tillsammans med cellonestorn Torleif Thedéen i De Geerhallen och Crusellhallen. Dessutom gästspelar SON och solisterna med verket i Konserthuset i Stockholm.

- Det är jättestort för mig att få göra dubbelkonserten tillsammans med Torleif Thedéen, så det ser jag mycket fram emot, säger Johan Dalene.

  • Dalene spelar in med SON
    Johan Dalene på scenen i De Geerhallen under en paus i inspelningarna.

DelaLäs mer