Hoppa till huvudinnehåll

Programmet är här!

Föregående Nästa

Välkommen till säsongen 2017-2018! Ett fullmatat och varierat spelår som spänner från Bach till Bernstein.

10 maj 2017

Vi möter nya ansikten och fördjupar bekantskapen med artister som vi mötte redan förra året. Bland förra säsongens framgångsrika dirigenter återser vi bland annat danske Christian Kluxen och svenske Ola Rudner. Orkesterns mångåriga samarbetspartners Stefan Solyom och Michail Jurowski återvänder och så gör även Joana Carneiro, Anna-Maria Helsing, Okko Kamu, Otto Tausk och Leif Segerstam, som följer med SON på ett gästspel i Göteborgs konserthus.

Solister utifrån – och från orkestern

På solistsidan märks den enastående pianisten Ronald Brautigam. I november spelar han Mozarts 23:e pianokonsert. Vi återser violinisten Simone Lamsma, nu i Sjostakovitjs första violinkonsert. Andreas Brantelid, en av Skandinaviens främsta cellister, är solist i Lalos Cellokonsert i oktober.

Den unge stjärnviolinisten Johan Dalene från Norrköping kommer åter, med verk av Saint-Saëns och Ravel. Bland orkesterns musiker får vi möta konsertmästare Henrik Jon Petersen i Mozarts violinkonsert nr 4 och Pelin Lius i Richard Strauss konsert för oboe. Nya solister för publiken är bland andra cellisten Gabriel Schwabe och den isländske pianisten Víkingur Ólafsson.

100-åringar: Bernstein och Finland

2018 är det 100 år sedan Leonard Bernstein föddes. SON firar med hans operett Candide i ett konsertant framförande med sopranen Susanna Andersson som Kunigunda. Bernsteins orkestermusik framförs i en konsert där pianisten Roland Pöntinen tolkar pianostämman i den sällan spelade andra symfonin, The Age of Anxiety.

Under hösten uppmärksammas 100-årsfirandet av Finlands självständighet, både med Sibelius första och andra symfonier och en kammarkonsert på självständighetsdagen 6 december.

Härliga samarbeten

Norrköpings Symfoniorkester möter kollegorna i grannstaden, Östgöta Blåsarsymfoniker, i en konsert där de framträder både tillsammans och var för sig. På programmet står musik av Copland och John Adams samt ett uruppförande av den svenska tonsättaren Anna-Lena Laurin.

Den Grammisvinnande artisten Jenny Wilson samarbetar med Hans Ek och Norrköpings Symfoniorkester på sin nya skiva, och delar av materialet ges som konsert i mars.

Julkonserter och barnkonserter

Flera julkonserter för både barn och vuxna finns i programmet. Bachs Juloratorium tillsammans med några av våra främsta svenska sångare samt körer från Norrköping. Tjajkovskijs Nötknäpparen möter streetdansare i en fartfylld familjekonsert. Under året görs flera konserter för barn, exempelvis Nasse hittar en stol, som bygger på Sven Nordqvists saga, med nyskriven musik av Christoffer Nobin. Viktiga samarbeten fortsätter med bland andra De Geergymnasiet Musik, Musikklasserna i Norrköping, Kulturskolorna i regionen, El Sistema-projekt i regionen och Utbildningskontoret i Norrköpings kommun då vi uppmärksammar barnkonventionens dag i november.

Turné med Allan Pettersson

I juni 2018 är det åter dags för Europaturné med konsert i bland annat Musikverein i Wien, som en del i The Allan Pettersson Project. Under ledning av dirigenten Christian Lindberg spelar SON Allan Petterssons sjunde symfoni men också Beethovens violinkonsert med stjärnskottet Benjamin Schmid.

Läs en längre version av texten i vårt pressrum.

  • Programmet är här!
    På årets omslag ser vi Sonja Vrieze, violinist i SON. Foto: Björn Dahlgren.

Dela


Abonnemang

Grön lördagsserie

Abonnemang

Gul torsdagsserie

Abonnemang

Röd torsdagsserie

Abonnemang

Förstklassiker