Hoppa till huvudinnehåll

Skivsläpp i vår!

Föregående Nästa

Ted Gärdestad, Peter Nordahl och Norrköpings Symfoniorkester

12 maj 2017

TED GÄRDESTAD: SIGNERAT PETER NORDAHL

Arrangören och producenten Peter Nordahl har under snart två år arbetat med ett av sina mest ambitiösa albumprojekt någonsin som nu resulterat i ”Ted Gärdestad:Signerat Peter Nordahl”. Ett album där Nordahl lyft bort originalinstrumenten,behållit enbart Teds originalsång och ramat in sången med nya orkestrerade arrangemang framförda av Norrköpings Symfoniorkester.

Bra musik tål att stötas och blötas, tål att göras om. Kompositörer och musiker har pysslat med sådant i tusen år. Styrkan i Ted och Kenneths verk gör att det fungerar. Vi har helt enkelt gjort en väldigt omständig remix, säger Peter.

Efter research kom man fram till att Ted Gärdestads sång fanns som separata spår på de ursprungliga 8 och 24-kanaliga masterbanden. Det var en förutsättning för processen att kunna frilägga Teds originalsång. Inspelningarna fick man leta fram i flera arkiv i Stockholm och i London. Sedan kom nästa prövning, att hitta de bandspelare materialet en gång spelades in på för att kunna spela av banden.

Det gjorde vi till slut i Stockholm och i en studio i Tyskland. När alla kanaler sedan låg frilagda kunde jag inleda min del av arbetet. Alla kanaler - utom en - drogs ner till noll. Jag hade sen Ted i lurarna i tre månader. Det blev som att jag lärde känna honom. Han som sneglar ut mot stjärnor och universum och frågar: vilka är vi och hur hamnade vi här? berättar Peter.

Därefter följde processen att låta ett tiotal arrangemang skrivna för symfoniorkester möta Teds röst men i ett nytt musikaliskt uttryck. Där blev Teds egna insatser några decennier tillbaka i tiden helt centrala.

Albumet utkommer på vinyl, CD, streamingtjänster och iTunes idag.


DelaLäs mer