Hoppa till huvudinnehåll

SON startar orkesterakademi

Föregående Nästa

Samarbetet med De Geergymnasiet Musik utvecklas vidare.

27 september 2018

Norrköpings Symfoniorkester har ett väl etablerat samarbete med skolor och utbildningsinstitutioner på många olika nivåer. Det innehåller lekfulla studiebesök för alla förskoleklasser, skolkonserter som skapats i process med skolorna, deltagande i El Sistema-projekt i hela regionen, Sportlovsorkestern, samarbete med kompositionsklasser och dirigentutbildning på högskolenivå och mycket annat.

Nu utvecklas det pedagogiska arbetet vidare genom att symfoniorkestern startar en orkesterakademi i samarbete med De Geergymnasiet Musik.

Bästa möjliga start

-Det finns en gynnsam situation här i länet med ett musikgymnasium med spetsutbildning och många intresserade elever. Vi vill bidra till att ungdomarna får bästa möjliga start på det som kanske blir en musikerkarriär och samtidigt lyfta orkesterinstrumenten, säger SONs konstnärlige chef Henrik Marmén. Det viktiga arbetet vi gör med Sportlovsorkestern är också ett led i detta.

Mentorer som coachar

Med en orkesterakademi är tanken att de gymnasister som spelar orkesterinstrument ska få en egen mentor i symfoniorkestern, en mentor som spelar just deras eget instrument. Eleverna får möjlighet att delta i symfoniorkesterns repetitioner och coachas då av sin mentor. Mentorerna besöker också eleverna regelbundet i deras skolmiljö och ambitionen finns att det varje år blir en stor offentlig konsert då eleverna och mentorerna spelar tillsammans.

- Jag hade själv verkligen uppskattat att få vara med på något liknande när jag studerade, säger Johanna Tafvelin, violinist i SON och en av mentorerna. Det här är ju ungdomar som kanske drömmer om att jobba som musiker i framtiden, och då känns det jättebra att vi finns med dem på den vägen. Att vi kan hjälpa de här ungdomarna och dela med oss av vår kunskap.

Orkesterakademin drar igång torsdagen 27 september på De Geergymnasiet i Norrköping.

  • SON startar orkesterakademi
    Den årliga skolföreställning som görs tillsammans med musikgymnasiet är ett exempel på det samarbete som redan i dag är etablerat med De Geergymnasiet musik. Nu fördjupas samarbetet.

Dela