Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Salongsorkestern - ett syskon till SON

Föregående Nästa

Nykomlingen i SON-familjen gör sin första 18.00 hos oss.

17 oktober 2017

Visste ni att Norrköpings Symfoniorkester har ett litet syskon? Svenska Salongsorkestern föddes 2016, och i år börjar nykomlingen verkligen stå på egna ben. I februari gör orkestern den första helt egna konserten, i en 18.00 hos oss på självaste Alla hjärtans dag.

Alltihop började med en donation. Noter till över 1 000 musikstycken, från en före detta orkestermusiker till symfonikernas fackklubb på SON. Och mycket av det var salongsmusik.

Richard Michelin, violinist i SON, gick nästan i spinn. Han har själv en samling noter av samma typ hemma, ett fynd som han gjort hos en gammal dam. Tillsammans med ett par kolleger i SON, trombonisten Eric Svensson och konsertmästaren Mikael Wenhov, bestämde sig Richard för att starta en salongsorkester.

Tradition i Norrköping

Salongsorkestrarna växte fram ur 1800-talets centraleuropeiska kafékultur.

- Små orkestrar som fick plats på liten yta och spelade trevlig musik, säger Richard Michelin.

I Norrköping finns en stolt tradition av salongsmusik. År 1936, på den tiden musikerna i symfoniorkestern bara fick betalt sju månader om året, startade chefdirigenten Heinz Freudenthal de så kallade Kakhuskonserterna, med en sommarorkester som spelade i kaféet Kakhuset i nuvarande Carl Johans Park. Musikerna fick en inkomst, och Norrköpingsborna fick musik med allsång. Konserterna blev enormt populära och kunde dra så mycket som 3 000 personer på bara en kväll, ända till sista konserten 1955.

Återuppstod 2016

Dagens salongsorkester smög i gång våren 2015, när några musiker ur SON blev ombedda att spela på en bal på universitetet. Det blev mycket lyckat, och Norrköpings Symfoniorkester bestämde sig för att formalisera det hela. Så när Kakhuskonserterna fyllde 80 år 2016 så uppstod Svenska Salongsorkestern – en del av Norrköpings Symfoniorkester. Premiär blev en festlig spelning på trettondagskonserten.

Salongsorkestern har en kärntrupp på 17 musiker ur SON, men kan bli både större och mindre beroende på sättning och behov. Vilka SON-spelare som är med varierar också.

- Somliga är mer ordinarie än andra, säger Richard Michelin lite skämtsamt. Men intresset växer i orkestern, så nu roterar vi lite för att alla ska få chansen. Det är ju kul, det här. Vi har en sådan otrolig spelglädje på repetitionerna.

Perfekt ljudkuliss

Charmen med att spela i salongsorkestern ligger mycket i repertoaren, som skiljer sig rätt rejält från det symfonikerna spelar till vardags. Wienervals och 40-talsschlager blandas med Abba och kaféklassiker.

- Jag vill inte kalla det bakgrundsmusik. Men det är en perfekt ljudkuliss i vår moderna värld med alla trista tekniska ljud som vi ständigt hör, säger Richard Michelin. Och vi märker att publiken gillar det. Många kan texterna till musiken!

  • Svenska Salongsorkestern - ett syskon till SON
    Richard Michelin, till vardags andreviolinist i SON, är en av initiativtagarna till Svenska Salongsorkestern.
  • Svenska Salongsorkestern - ett syskon till SON
    När Svenska Salongsorkestern spelade på säsongspremiären 2017 agerade Anne Holmer konsertmästare.

DelaLäs mer

Om orkestern

Musikerna