Hoppa till huvudinnehåll

Dvořák & Sjostakovitj

19.00 - torsdag 13 februari 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

SON-solisten Pelle Hansen i mästarprov

Louise Farrenc gav sig ut på okänd mark genom att erbjuda Société des Concerts fransk orkestermusik – något som sällan förekom på föreningens tidiga konserter. Hon skrev konsertuvertyren med praktfull långsam inledning på vilken det följer ett livfullt allegro, och den är skriven för en ovanligt stor orkester med fyra horn, två trumpeter och tre tromboner.

Antonín Dvořáks musikaliskt mogna och storslagna cellokonsert är ett verkligt mästarprov för instrumentet. För att betona verkets betydelse har man ibland kallat den för Dvořáks tionde symfoni. Och Brahms frågade sig: ”Varför i all världen har jag inte vetat att man kunde skriva en sådan cellokonsert?”

Dmitrij Sjostakovitj hade fått hård kritik från de styrande, och kände hur marken gungade. Även om den initierade fortfarande kan höra mycket av hans protest, så uttryckte han sig med femte symfonin på ett annat sätt. Han kallade musiken ”en sovjetkonstnärs svar på en rättvis kritik”. Om dessa ord var tvingande nödvändiga är svårt att i efterhand avgöra, men faktum är att Sjostakovitj nu skrivit en symfoni i den stora ryska traditionen.

  • Pelle Hansen, cello. Foto: Mats Bäcker.
    Pelle Hansen, cello. Foto: Mats Bäcker.

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Röd torsdagsserie

Sex konserter - spara upp till 725 kr!

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021