Hoppa till huvudinnehåll

Pianokonsert i nordiskt ljus

19.00 - torsdag 28 mars 2019
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Drömkonsert för piano

Brahms skrev sin första pianokonsert innan han komponerat någon av sina symfonier. Det fanns också en tanke om att detta skulle bli hans första symfoni. Under resans gång utvecklades den till att bli en av de mest uppskattade och storslagna pianokonserterna. En drömkonsert för solisten är det i alla händelser.

Sibelius blev tidigt, faktiskt redan under ett studieuppehåll i Wien, fascinerad av det finska nationaleposet Kalevala, med sina många fantastiska gestalter inblandade i otaliga spännande äventyr. Sibelius skrev såväl orkesterverk, kammarmusik som körverk med motiv ur Kalevala, och flera av dessa hör till hans bästa verk. Pohjola är personifieringen av Norden, och hans vackra dotter väcker den gamle siaren Väinämöinens åtrå – men till slut tvingas han med skammens rodnad på kinderna ge upp sina friarförsök. På floden i dödsriket Tuonela simmar en svart svan. Sibelius gestaltar den med det vemodiga engelska hornet i en suggestiv och ljuvligt vacker meditation. Satsen ingår i hans Fyra legender, en svit som avslutas med att Lemminkäinens äventyr är slut och han drar sig hemåt.

VIDEO: "Musik jag nästan inte kan leva utan"

Konserten introduceras av Richard Michelin, violinist i SON. Hör honom berätta om vad Brahms första pianokonsert betyder för honom.

  • Kirill Gerstein, piano. Foto: Marco Borggreve
    Kirill Gerstein, piano. Foto: Marco Borggreve
  • Taavi Oramo, dirigent. Foto: Maarit Kytöharju
    Taavi Oramo, dirigent. Foto: Maarit Kytöharju

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

Abonnemang i De Geerhallen

Röd torsdagsserie

Sex konserter - spara upp till 725 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!