Hoppa till huvudinnehåll

De hyllas för SONs digitala scen

Föregående Nästa

Tre hjältar på SON hyllas en penninggåva från SON-vännerna. Det är Wictor Lind, Jonathan Andersson och Gustav Almberg som gör inspelningarna till SONs digitala scen.

24 mars 2021

För ett drygt år sedan, när pandemin bröt ut, hade SON ingen utrustning för att filma konserter och ingen erfarenhet av det. I dag har orkestern en digital scen med konsertinspelningar i toppklass och tusentals besökare varje vecka. En stor del av denna framgång har vi Wictor, Jonathan och Gustav att tacka för. Parallellt med sitt arbete med att sköta planering och dukning av scenen så gör de professionella konsertfilmer, från foto till slutredigering.

Total överraskning

För detta uppmärksammas de tre nu av SON-vännerna, Norrköpings Symfoniorkesters vänförening. På en repetition inför veckans direktsända konsert fick de tre motta 5 000 kronor var som en penninggåva ur Bertil Vestgötes Minnesfond.

– Vi vill tacka de här tre hjältarna för deras insatser så vi har kunnat njuta av fina digitala konserter med SON under den här tiden när vi inte har kunnat komma till konserthuset, säger föreningens ordförande Helena Cimbritz, som delade ut gåvan.

Överlämningen med tacktal och hyllningsfanfar från orkestern kom som en total överraskning för de tre podiemedarbetarna.

– Vi hade verkligen inte en aning. Jag blev så förvånad och rörd, det var ett fint tal vi fick av SON-vännerna, säger Jonathan.

Förbättring är drivkraften

Inlärningskurvan för de tre podiemedarbetarna har varit mycket brant under hela året. Och från första dagen har det varit skarpt läge. Wictor, Jonathan och Gustav har alla erfarenhet av ljudteknik, men film visste de inget om för ett år sedan.

– Det har varit en berg- och dalbana, säger Wictor. Men vi har försökt att ta det som en utmaning och förbättra oss hela tiden. Det har varit drivkraften. Vi har lärt oss själva med ”trial and error”, och så har vi tittat mycket på hur andra gör filmer. Även organisationen som helhet blir ju bättre på det här hela tiden.

Skarpt läge hela tiden

Året började med hyrda kameror och en snabb teknisk genomgång av uthyraren. I början av hösten köpte SON egen, högkvalitativ film- och ljudutrustning. Och då var det – som så många andra gånger under året – skarpt läge.

– Vi satte in sista sladden tio minuter innan inspelningen skulle börja, minns Gustav.

Tackar scriptorna

Jonathan påpekar att de tre inte varit ensamma i arbetet, och vill särskilt berömma de musiker som hoppat in i rollen som scripta, den som håller ordning på koordinationen mellan noter och filmklipp.

– Utan dem skulle det aldrig ha gått. För min egen del känns det som att det här har varit det längsta året i mitt liv. När jag tänker tillbaka på början av 2020 känns det som en helt annan tid, säger Jonathan.

Livekänslan är målet

Alla tre pratar om hur det under inspelningarna kan uppstå en symbios mellan kontrollrummet och scenen. När musikerna spelar som bäst – ja då uppstår det också ett flöde hos de som filmar. Och på torsdag är det dags för den första livesändningen med hel orkester, och det ser trion fram emot.

– Livekänslan, det är den man eftersträvar i inspelningarna. Det är också den största utmaningen säger Wictor.

Den prisbelönta podiepersonalen - miniporträtt

Wictor Lind är podieinspicient och har jobbat på SON i två och ett halvt år. Han kommer ursprungligen från Göteborg, och är klassiskt skolad musiker i botten, närmare bestämt slagverkare. Tidigare har han också arbetat som artist- och scenansvarig för en av scenerna på Kulturkalaset i Göteborg – och dessutom är han barista.

Jonathan Andersson är född, uppvuxen och boende i Norrköping. Han kom till SON som podietekniker för drygt två vår sedan. Jonathan har studerat Kultur, samhälle, mediegestaltning på LiU och tidigare arbetat som journalist. Dessutom är han före detta fotbollsspelare i Sylvia och Lindö, med spel i Superettan som högsta merit.

Gustav Almberg är uppvuxen i Ringarum, men kom till Norrköping som tonåring för att gå på musikgymnasiet på De Geer. Han hade praktik på SON hos orkesterns programnestor Stig Jacobsson 2002, och har nu jobbat på orkestern som podietekniker i ett tiotal år. Parallellt med SON-arbetet jobbar Gustav också som ljudtekniker, och är gitarrist i bandet pg.lost som turnerar över hela världen när det inte är pandemi.

  • De hyllas för SONs digitala scen
    Wictor Lind, Gustav Almberg och Jonathan Andersson i orkesterfoajén i De Geerhallen.
  • De hyllas för SONs digitala scen
    Helena Cimbritz delade ut pengagåvan i samband med en repetition.

Dela