Hoppa till huvudinnehåll

Johan Dalene - Artist in residence

Föregående Nästa

Stjärnskottet från Norrköping blir husartist hos SON.

4 maj 2018

Redan i första klass spelade Johan Dalene solo i De Geerhallen. Som 16-åring gjorde han sin professionella debut med Norrköpings Symfoniorkester. Och nu, innan han ens tagit studenten, blir han vår husartist.

- Det är särskilt roligt att presentera en så begåvad ung musiker från Norrköping som säsongens Artist in residence, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON.

Johan har vunnit första pris vid hela nio internationella musiktävlingar, bland annat Cooper-tävlingen 2017 i Cleveland, USA. ”Den bästa Tjajkovskij jag någonsin hört”, sa juryns ordförande Gregory Fulkerson vid utnämningen.

Konsertschemat är späckat och världsomspännande. Vintern 2018 spelade Johan bland annat med Jakarta Symphony Orchestra. Kommande säsong deltar Johan i Rosendal Chamber Music Festival, samt debuterar både i Carnegie Hall i New York och med Stockholmsfilharmonikerna. Och det är bara ett axplock!

Säsongen 2018/2019 kommer Johan Dalene till De Geerhallen vid tre tillfällen och till Crusellhallen en gång. Läs om dessa konserter i länkarna efter texten!

Tre frågor till Johan
Vem är din musikaliska förebild?

- Oj – det finns så många! När jag var mindre lyssnade jag hur mycket som helst på den ryske violinisten Maxim Vengerov. Han har sånt otroligt uttryck i sitt spel. Nu deltar jag i det norska mentorprogrammet Crescendo där man får möta framstående violinister, som Janine Jansen. Hon är en stor idol.

Vad betyder det för dig att vara Artist in residence?

- Det är verkligen ett hedersuppdrag. Norrköping är speciellt att spela i, jag känner ju nästan alla i orkestern. Det ska bli fantastiskt roligt. Och tänk att få spela Brahms dubbelkonsert med legenden Torleif Thedéen. Superkul!

Vad hinner du med utöver musiken?

- Jag har ju skolan att tänka på. Förr spelade jag fotboll, men det blir inte så ofta nu. Jag träffar kompisar och försöker kolla på någon tv-serie, typ Friends.

  • Johan Dalene - Artist in residence
    Johan Dalene, violinist. Foto: Nikolaj Lund

Dela