Hoppa till huvudinnehåll

SON i topp på Guldlistan

Föregående Nästa

Ted Gärdestads “Sol, vind och vatten” med Peter Nordahl och SON har tagit förstaplatsen på Svensktoppens lista för långkörare.

3 januari 2019

Det var 2017 som Norrköpings Symfoniorkester spelade in skivan “Ted Gärdestad signerat Peter Nordahl”, en symfonisk hyllning till bröderna Gärdestads musik, skapad av dirigenten och kompositören Peter Nordahl.

Ett av spåren var just “Sol, vind och vatten”, som legat i toppskiktet på Svensktoppen i Sveriges Radio ända tills i somras. Då pensionerades låten efter ett framgångsrikt år på listan.

Lyssnarnas val

Därefter gick “Sol, vind och vatten” vidare till Guldlistan, Svensktoppens speciallista för de låtar som legat minst 52 veckor på listan räknat från 1962. Listan avgörs årligen med en lyssnaromröstning. Och i år föll rösterna på “Sol, vind och vatten”, som därmed förpassade den den tidigare ettan “Strövtåg i hembygden” med Mando Diao till andraplatsen.

- Det är förstås en ära för Norrköpings Symfoniorkester att få en så framskjuten plats på denna ärevördiga lista, säger SONs konstnärliga ledare Henrik Marmén.

Nyskapande inspelning

Signerat Peter Nordahl spelades in på ett nyskapande sätt, där de gamla inspelningarna med Ted Gärdestads röst lyftes fram tillsammans med Peter Nordahls nya arrangemang för symfoniorkester.

- Den här skivan var en konstnärlig utmaning för mig. Ett av mina mål var att lyfta Kenneth Gärdestads texter. Han blev väldigt glad över framgångarna. Jag tror att han hade saknat den uppmärksamheten, säger Peter Nordahl i ett pressmeddelande.

  • SON i topp på Guldlistan
    Peter Nordahl och Carolina Norén tillsammans med Guldtårtan. Foto: Sveriges Radio/Emil Ramos

DelaLäs mer