Hoppa till huvudinnehåll

Spelglädje på stämrep

Föregående Nästa

Stråkstämmorna i SON har fått spela alla tillsammans - för första gången på ett år.

12 februari 2021
Under ett par veckors tid har alla stråkstämmor i SON träffats för särskilda stämrepetitioner, var stämma för sig. Det här är i sig inget ovanligt, i normala fall sker stämrep nästan varje vecka. Då övar varje stämma enskilt på veckans repertoar.
Färre under pandemin

Men i och med pandemin har antalet medverkande på scenen minskat rejält, för att musikerna inte ska sitta så tätt och riskera att smitta varandra. Det här drabbar särskilt stråkmusikerna, eftersom dessa stämmor är de största i orkestern. Stämmorna har inte kunnat träffas i sin helhet på ett år.

Vässa samspelet

–Förstafiolstämman är den största i orkestern, förklarar förste konsertmästare Henrik Jon Petersen, som i sin roll inte bara är hela orkesterns språkrör gentemot dirigenten utan också stämledare för förstafiolen.

– Vi behöver träffas och få ihop gruppen och vässa samspelet. Så det här är jättebra för oss.

“Så trevligt att få spela ihop”

Så nu har de olika stråkstämmorna fått egna dagar på scenerna i De Geerhallen och Flygeln, och under längre tid än ett vanligt stämrep. Övningarna i sig har varierat. Det kan handla om att spela ett verk tillsammans – eller att bara spela en skala, men så samtidigt som bara möjligt. I violastämman har musikerna till och med spelat med ryggen mot varandra för att koncentrera sig på att lyssna på sina kolleger.

Det har varit så bra, vi har hunnit mycket mer än vad vi gör på en vanlig stämövning, säger Erika Gabrielsson Backlund som är violast i SON. Och framför allt har det varit otroligt trevligt att få träffas och spela alla tillsammans.


Dela