Hoppa till huvudinnehåll

Vi presenterar säsongen 2019-2020

Föregående Nästa

Läs om upplevelserna och se alla konserter!

25 april 2019

- Riktigt stora musikupplevelser gör något med oss människor. När vi lämnar konsertsalen är världen inte längre riktigt densamma.

Det säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester. Målet med det program vi nu presenterar är att ge publiken stora musikupplevelser.

Norrköpings Symfoniorkester står inför en fullmatad säsong 2019-2020. En säsong som erbjuder ett omfattande och brett utbud med spännande uruppföranden, kända och sällsynta klassiker, ett 25-årsjubilerande konserthus, barn- och ungdomssatsningar, Schubertstråk och mycket mer.

Gratiskonserter inleder

Redan innan säsongen startar på allvar bjuder SON in till gratiskonserter i Vasaparken i Norrköping under Augustifesten och på Borggården i Linköping under Stadsfesten. Solist vid de båda konserterna är Richard Söderberg. Det blir också en konsert i Klosterkyrkan i Vadstena, i samarbete med VadstenaAkademin.

Solister i världsklass

Säsongen inleds i september med sopranen Camilla Tilling som solist i sånger av Schubert och Mahlers fjärde symfoni. Därefter följer ett pärlband av nationella och internationella storstjärnor som violinisterna Vadim Gluzman, Isabelle van Keulen och Janine Jansen, pianisterna Benjamin Grosvenor, Anna Fedorova och Gabriela Montero och sångarna Michael Weinius och Luthando Qave.

Bland egna solister från orkestern får vi höra Pelle Hansen, stämledare i cellostämman som är solist i Dvoraks Cellokonsert, konsertmästare Henrik Jon Petersen som solist i Beethovens Romans för violin och orkester och Christoph Schnaithmann i Blochs Symfoni för trombon och orkester.

Spännande möten med dirigenter

Anja Bihlmaier, som gjorde succé vid sitt första besök hos SON i höstas, återkommer två gånger under säsongen. Bland andra spännande dirigenter märks unga franska stjärnskottet Maxime Pascal, Joana Carneiro, Sofi Jeannin. Bland välkända återvändare märks Leif Segerstam, Marc Soustrot och Cathrine Winnes.

De Geerhallen 25 år

De Geerhallens betydelse för SON och för Norrköping kan inte underskattas, och jubiléet markeras med två konserter: Den ena med Leif Segerstam och Anna Fedorova torsdagen den 10 oktober och den andra med Tommy Körberg, Hanna von Spreti och Hans Ek lördagen den 12 oktober. Vid konserten den 10 oktober är Anna Fedorova pianosolist i Rachmaninovs Rapsodi över ett tema av Paganini, som även stod på programmet vid De Geerhallens invigning i oktober 1994.

Ett stråk av Schubert

Franz Schubert, han som med Tomas Tranströmers ord ”fångar upp signalerna från ett helt liv i några ganska vanliga ackord” och ”får en flod att strömma genom ett nålsöga” är årets klassiska tonsättare i fokus säsongen 2019/20. Få tonsättare har producerat en sådan mängd verk med en sådan oerhörd spännvidd i uttrycket, från sprittande glädje till bottenlös svärta. Under säsongen får vi möta bland annat symfonierna nr 4, 6 och 8, Forellkvintetten, Oktetten, ett antal mindre kända uvertyrer.

Musik från olika tider

I programmet lyfts både äldre verk som fallit i oförtjänt glömska och nyskrivna verk av några av de främsta kompositörerna i vår tid. Bland sällsynta klassiker märks Gaelic Symphony av Amy Beach och det uppmärksammade och prisbelönta Allan Pettersson-projektet fortsätter. Stora odödliga klassiker finns givetvis med, som till exempel Händels Messias och Tjajkovskijs sjätte symfoni. SON är en viktig beställare av nya verk av vår tids tonsättare och medverkar på så sätt till konstens utveckling. Under säsongen framförs beställningsverk av Elena Firsova, Tebogo Monnakgotla, Jacob Mühlrad och Fredrik Högberg.

- Jag är glad över att kunna presentera ett så brett och innehållsrikt program, med allt från särskilda satsningar för barn till uruppföranden av ny, svensk musik, säger Henrik Marmén.

Scenkonstsamarbete

Ett spännande samarbete med kollegorna på Östgötateatern bygger på musik av Dmitrij Sjostakovitj och texter av nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Regissör är Richard Turpin.

Fortsatt satsning i Linköping

Den nya abonnemangsserien Kortklassiker på SONs andra hemmascen, Crusellhallen i Linköping, blev redan första säsongen en succé. Serien som innehåller sex timslånga konserter på onsdagskvällar fortsätter även nästa säsong och innehåller allt ifrån Vivaldis Årstiderna till Tjajkovskijs första pianokonsert.

Barn och unga

SON har en omfattande satsning på barn och ungdomar och möter varje år över 20 000 barn i riktad verksamhet. Sportlovsorkestern, då unga musikelever coachas av SON-musiker, finns i programmet liksom Barnens Julkonsert med filmen Snögubben och barnkören Snöflingorna och familjekonserten SassaBrassa på Kulturnatten. Viktiga samarbeten fortsätter med bland andra De Geergymnasiet Musik, Musikklasserna i Norrköping, Kulturskolorna i regionen, El Sistema-projekt i regionen och Utbildningskontoret i Norrköpings kommun då vi uppmärksammar barnkonventionens dag i november. Den sistnämnda produktionen sker i samarbete med ung scen/öst.

Sol, vind och vatten

I april äger konserten Sol, vind och vatten rum. SON spelade för ett par år sedan in en cd med Ted Gärdestads röst med nya orkesterarrangemang av Peter Nordahl. Det var första gången i svenskt musikliv som man separerat originalsång från de ursprungliga inspelningarna för att ge en ny inramning med symfoniorkester. Inspelningen ha fått mycket uppmärksamhet, grammisnominerats, legat etta på svensktoppen och varit listplacerad i över ett år och hamnade därmed på Guldlistan. Konserterna ges i både Norrköping och Linköping.

Julkonserter

Julfirandet inleds med Händels Messias i december med körer från regionen – Bel Canto, Musikaliska Sällskapets Kammarkör och Akademiska kören, fortsätter med Tjajkovskijs första symfoni Vinterdrömmar, därefter en traditionsenlig julkonsert med elever från De Geergymnasiet Musik och Norrköpings musikklasser och avrundas med Gyllene upptakt på trettondagsafton.

  • Vi presenterar säsongen 2019-2020
    Norrköpings Symfoniorkester 2019/2020. Foto: Mats Bäcker

DelaLäs mer

Abonnemang i Crusellhallen

Förstklassiker

Abonnemang i Crusellhallen

Kortklassiker