Hoppa till huvudinnehåll

Pratté & Sibelius

18.00 - onsdag 8 maj 2019
Crusellhallen, Linköping


Föregående konsert Nästa konsert

Historisk harpkonsert i Crusellhallen

Edouard Pratté var ledare för Norrköpings orkestersällskap på 1830-talet. Men därefter har han totalt fallit i glömska. Det är med viss stolthet vi nu letar fram
hans musik igen. Han var mycket berömd som harpist, och erbjöds även harptjänsten i Hovkapellet, men han valde att turnera runt på östgötska och värmländska herrgårdar, och levde ett sådant kavaljersliv som Selma Lagerlöf skildrat i sina romaner. Han komponerade nästan bara musik för sin egen harpa, och är på detta sätt en helt unik svensk tonsättare. Som solist i hans harpkonsert hör vi SONs egen harpist Delphine Constantin Reznik.

Så slutar säsongen med en av den nordiska musiken portalverk, Sibelius femte symfoni, en heroisk och färgrik musik. Naturen är ständigt närvarande under hans arbete, och i dagboken skriver han: ”Såg idag tio före elva 16 svanor. Ett av de största intrycken i mitt liv! Lätet av samma träblåsartyp som tranornas, men utan tremolo … Naturmystik och livsve! Femte symfonins finaltema: (och här noterade tonsättaren trumpetens svingande tema: svantemat.”

Dirigentbyte: Rumon Gamba ersätter Dalia Stasevska.

Soppa före konserten

Konsert & Kongress Bistro erbjuder soppa, hembakt bröd och lagrad ost för 95 kr före konserten. Soppan serveras från kl 16.30.

  • Delphine Constantin Reznik, harpa. Foto: Björn Carlén
    Delphine Constantin Reznik, harpa. Foto: Björn Carlén
  • Rumon Gamba, dirigent. Foto Andreas Nilsson
    Rumon Gamba, dirigent. Foto Andreas Nilsson

Dela


Hitta hit

Konserthuset i Linköping

Hitta hit, p-platser och kollektivtrafik.

Ditt besök

Priser i Linköping

Köpinformation och biljettpriser i Crusellhallen