Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska klanger

19.00 - torsdag 9 maj 2019
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Hanna Husáhr sjunger Grieg

Stenhammarsolist

Hanna Husáhr, en av vårt lands främsta sopraner i den yngre generationen och mottagare av bland annat Mozartpriset vid Wilhelm Stenhammar International Music Competition 2016 och Birgit Nilsson-stipendiet 2017, är en av solisterna vid säsongens sista abonnemangskonsert. Få tonsättare har väl lyckats hitta den nordiska tonen som Edvard Grieg. Han komponerade inte många rena orkesterverk, men desto fler odödliga sånger, av vilka vi här får höra några. 

Historisk harpkonsert

Edouard Pratté är ingen okänd person för Norrköping, på 1830-talet var han faktiskt ledare för Norrköpings orkestersällskap. Men visst har han därefter totalt fallit i glömska. Det är med viss stolthet vi nu letar fram hans musik igen. Han var mycket berömd som harpist, och erbjöds även harptjänsten i Hovkapellet, men han valde att turnera runt på östgötska och värmländska herrgårdar, och levde ett sådant kavaljersliv som Selma Lagerlöf skildrat i sina romaner. Han komponerade nästan bara musik för sin egen harpa, och är på detta sätt en helt unik svensk tonsättare. Som solist i hans harpkonsert hör vi SONs egen harpist, Delphine Constantin Reznik.

Svantema

Så slutar säsongen med en av den nordiska musiken portalverk, Sibelius femte symfoni, en heroisk och färgrik musik. Naturen är ständigt närvarande under hans arbete, och i dagboken skriver han: ”Såg idag tio före elva 16 svanor. Ett av de största intrycken i mitt liv! Lätet av samma träblåsartyp som tranornas, men utan tremolo … Naturmystik och livsve! Femte symfonins finaltema: (och här noterade tonsättaren trumpetens svingande tema): svantemat.”

Dirigentbyte: Rumon Gamba ersätter Dalia Stasevska

  • Delphine Constantin Reznik, harpa. Foto: Björn Carlén
    Delphine Constantin Reznik, harpa. Foto: Björn Carlén
  • Hanna Husáhr, sopran.
    Hanna Husáhr, sopran.
  • Rumon Gamba, dirigent. Foto Andreas Nilsson
    Rumon Gamba, dirigent. Foto Andreas Nilsson

Dela


Abonnemang

Ett stråk av lycka

Med ett abonnemang sparar du 35% på biljettpriset.

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2018-2019

Abonnemang

Gul torsdagsserie

​Sex konserter - spara 725 kr!

Abonnemang

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!