VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Dubbelkonsert med Malin Broman

17 mars 2023

Daniel Börtz, en av Sveriges främsta nu levande tonsättare, har skrivit en dubbelkonsert för violin och viola till solisten Malin Broman. Torsdagen den 23 mars är det världspremiär för Double Concerto for One med Malin Broman tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester.

Daniel Börtz och solisten Malin Broman lärde känna varandra redan på 90-talet. När nu Daniel skrev sin fjortonde symfoni för stråkorkestern Musica Vitae i Växjö som uruppfördes i februari 2023 under ledning av Malin Broman träffades de igen. Det var då det kom på tal om en violakonsert skriven till Malin. Hon väckte sedan tanken att låta båda instrumenten förekomma i samma konsert. Så blev det, violan har huvudrollen i yttersatserna och violinen dominerar i mellansatsen med några små undantag. 

Jag blev otroligt glad att han ville skriva en konsert till mig, bästa presenten man kan få! 

– Malin Broman om samarbetet med Daniel Börtz

Nu närmar det sig uruppförandet för konserten och vi undrar såklart hur är det egentligen att spela två instrument i en konsert?

– Jag har sedan länge tyckt om att byta instrument, byta röst, på konserter så det är jag ganska van vid. Jag kom på idén för det blir så fint med de olika personligheterna som instrumenten ger. Största utmaningen för mig är nog i huvudet, att känna sig lika fri och självklar "när det gäller" på båda instrumenten, säger Malin Broman

Hur är det för dig att framföra ett uruppförande?

– Jag älskar det! Vilken grej att höra och spela ett nytt verk. Det går ju ner i historieböckerna. 

Vad kan publiken förvänta sig?

– Ett otroligt vackert och dramatiskt verk. Daniels musik ligger nära sången, det känns som om man sjunger när man spelar. Mittensatsen, på fiolen, är lätt och elegant. 

Till sist, hur blir mötet med Norrköpings Symfoniorkester?

– Jag ser fram emot att äntligen få musicera tillsammans med denna fantastiska symfoniorkester!

Dubbelkonsert för en

Konserten inleds med stycket On the Cliffs of Cornwall som är förspelet till andra akten i Ethel Smyths opera The Wreckers. Därefter frqamför Malin Broman tillsammans med orkestern uruppförande av Double Concerto for One av Daniel Börtz, en av Sveriges främsta tonsättare. Konserten avslutas med Beethovens Symfoni nr 7 som är fylld av bubblande energi och dramatisk laddning som tar andan ur åhörarna. Symfonin blev en dundrande framgång för kompositören som själv ansåg verket vara en av hans mest lyckade kompositioner.

Köp biljett

Malin Broman

Malin Broman är en mycket efterfrågad violinist som solist, konstnärlig ledare, kammarmusiker, lärare och orkesterledare. Malin Broman är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien, professor i violaspel vid Edsbergs Musikinstitut och fösta konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Härom året fick hon internationell spridning för filmen där hon spelar alla åtta stämmorna i Mendelssohns stråkoktett. 

Läs mer