Hoppa till innehåll

Om oss

Norrköpings Symfoniorkester – som förkortas SON – grundades 1912 och är idag hela Östergötlands orkester med 85 musiker.

Lär känna musikerna

Lär känna musikerna i Norrköpings Symfoniorkester.

Till musikerna

Norrköpings Symfoniorkester, SON, bjuder in dig på magiska musikupplevelser hela säsongen. Vi spelar ungefär 80 konserter årligen med världskända solister och dirigenter. Hemmascener är De Geerhallen i Norrköping och Crusellhallen i Linköping men vi besöker även flera scener i länet och landet. Oavsett vad som står på programmet har du något alldeles extra att se fram emot när du tar plats i salongen med din orkester på scenen. Välkommen!

Unga & SON

Vi har ett omfattande barn- och ungdomsutbud. Vi bjuder varje år in ca 20 000 förskole- och skolelever till skolkonserter, studiebesök och andra samarbeten där elever också får medverka i konsertproduktioner. Läs mer 

Musiken

Vi spelar allt från barock till rock men tyngdpunkten i programutbudet ligger på 1800-talets stora romantiker, från Beethoven till Mahler. Den svenska och nordiska musiken får stort utrymme och orkestern stöder aktivt den moderna konstmusiken genom bland annat att uruppföra nyskrivna verk. SON är en eftertraktad inspelningsorkester och många av våra inspelningar har uppmärksammats internationellt och vunnit priser. 2015 vann SON som den första orkestern någonsin två Grammisar i två olika kategorier: en i "Klassiskt" för Petterssons nionde symfoni och en i kategorin "Visa" för skivan Hommage med Sven-Bertil Taube. Vi var även nominerade i kategorin "Årets Barnalbum" med Ayla Kabaca och 12 sånger om månaderna.

"Publiken här är underbar"

Karl-Heinz Steffens är chefdirigent för Norrköpings Symfoniorkester sedan 2020. Han ser fram emot en hel säsong där vi ska dyka ner i ett hav av musik.

Intervju med Karl-Heinz Steffens

Barn och unga i centrum

SON har en omfattande verksamhet för barn och unga. Varje år bjuder orkestern in uppemot 20 000 elever till skolkonserter, studiebesök och andra samarbeten där eleverna också får medverka i konsertproduktioner. Orkestern spelar också in musik för barn. 2015 kom “12 sånger om månaderna” med sångerskan Ayla Kabaca, och 2017 kom skivan “Hion om natten”, en barnopera som SON producerade tillsammans med kompositören Christoffer Nobin och textförfattaren Henrik Ståhl 2014.

Läs mer

Allan Pettersson-projektet

Sedan 2013 gör Norrköpings Symfoniorkester en jättesatsning på att framföra och dokumentera Allan Petterssons symfonier och andra stora verk tillsammans med dirigent Christian Lindberg och skivbolaget BIS.

Läs mer om projektet

SON-vännerna

Symfoniorkestern i Norrköpings Vänförening är en ideell förening vars ändamål är att stödja symfoniorkestern opinionsmässigt och verka för en ökad kontakt mellan publik och orkester. Vill du komma närmare orkestern och dess musiker – bli medlem hos SON-vännerna!

Läs mer

Frågor och svar om Scenkonst Öst AB

Information med anledning av debatten kring Scenkonst Öst AB och i synnerhet Norrköpings Symfoniorkester.

Frågor och svar om Scenkonst Öst AB

Chefdirigent

Karl-Heinz Steffens är chefdirigent för Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer här!

Plantskola för dirigenter

Världskända dirgenter som Herbert Blomstedt och Franz Welser-Möst har inlett sin karriär hos oss.

Inspelningsorkestern

SON är en eftersökt inspelningsorkester som har spelat in skivor sedan 1938 med en omfattande repertoar. Läs mer här!

Scenkonst Öst

Scenkonst Öst är Norrköpings Symfoniorkester tillsammans med Östgötamusiken och Östgötateatern. Läs mer här.