Hoppa till innehåll

Chefdirigent

Karl-Heinz Steffens är en öppen person som beskriver sig själv som en obotlig romantiker. Han älskar Beethoven, Bruckner och jazz.

Karl-Heinz Steffens

Karl-Heinz Steffens startar i och med säsongen 2024 – 2025 sin femte säsong som chefdirigent för orkestern. Tidigare var han chefdirigent vid operan i Prag och har även haft samma position vid Den Norske Opera i Oslo. Han kommer att dirigera sammanlagt tolv konserter under säsongen bland annat två av Bruckners symfonier.

Det var 2019 som Karl-Heinz Steffens gästade Norrköping för första gången och året därpå blev han orkesterns chefdirigent. Sedan den annorlunda starten i och med pandemin tycker Karl-Heinz Steffens att orkestern och han har lärt känna varandra bättre och bättre för varje säsong.

–  Vi fick en väldigt speciell start under pandemin och har nu vuxit tillsammans både musikaliskt och konstnärligt, säger Karl-Heinz Steffens.

Steffens tycker om Bruckner

År 2024 firas 200-årsjubileet för den österrikiske kompositören och organisten Anton Bruckner. 
Karl-Heinz Steffens växte upp i Tier i Tyskland och kom tidigt i kontakt med Bruckners musik. Han spelade in radioprogram och det första klassiska stycket som fastnade var Bruckners sjätte symfoni som han lärde sig utantill. Hösten 2024 kommer orkestern att framföra Bruckners symfoni nummer 8 och symfoni nummer 9 och det är något som Karl-Heinz Steffens ser fram emot.

– Jaa, det är inte bara en utmaning utan också väldigt roligt att spela Bruckner. Alla dessa klanger som han skapat för en symfoniorkester, det är som en gigantisk orgel.

Klarinettisten som blev en eftertraktad dirigent 

Karl-Heinz Steffens är nu inne på sin femte säsong som chefsdirigent och konstnärlig ledare för orkestern. Han är en mycket eftertraktad gästdirigent och under de senaste säsongerna har han arbetat med bland andra Berlinfilharmonikerna, Münchens Filharmoniska Orkester, Kungliga Filharmonikerna, Torontos Symfoniorkester, Israels Filharmoniska Orkester och Zürichs Symfoniorkester samt med Radiosymfoniorkestrar i flera europeiska städer. Före sin dirigentkarriär var Steffens en skicklig klarinettist och arbetade som soloklarinettist i en av världens bästa orkestrar, Berlinerfilharmonikerna och hos Bayerska Radions Symfoniorkester. 

Orkestern åker på Europaturné

För första gången på många år kommer orkestern att åka på turné vid säsongsstarten 2024-2025 och då till Nederländerna och Tyskland. Att få visa upp orkestern utanför Sverige har varit ett mål för konstnärlig chef Henrik Marmén och Karl-Heinz Steffens.

– Jag är stolt över att vi nu ska spela i den berömda konsertsalen Concertgebouw i Amsterdam och glad över att äntligen få bjuda in orkestern till den festival i Friedberg som jag arbetat med i över 20 år, säger Karl-Heinz Steffens.

Han menar att det stärker orkestern att få spela på nya platser.

Varje orkester mår bra av att få visa sin nivå och kapacitet för en internationell publik.

Karl-Heinz Steffens kommer även att vara solist på turnén i Mozarts klarinettkonsert som hemmapubliken i Östergötland kan ta del av vid säsongspremiären i Linköping 30 augusti.

Nya utmaningar och hög kvalité

Fler intressanta projekt tillsammans med orkestern väntar under de kommande åren för Karl-Heinz Steffens som har kontrakt fram till juni 2027. Nu vill Karl-Heinz Steffens fortsätta arbetet framåt.

– Jag känner att orkestern har en stark utvecklingskurva på alla plan och vi ska nu tillsammans arbeta mot ytterligare perfektion och musikaliska uttryck, säger Karl-Heinz Steffens.

När Karl-Heinz Steffens tillträdde som chefdirigent sade han att orkestern var den vänligaste orkester han hade mött. Det är något som han fortfarande tycker.

-  Musikernas höga ambitioner och deras sympatiska sätt gör att de fortfarande är den vänligaste orkestern, säger Karl-Heinz Steffens.  

 
Video på Karl-Heinz Steffens om Norrköpings Symfoniorkester.