Hoppa till innehåll

Privat aktör tar över driften av Louis De Geer

5 juli 2024

Vad innebär det för symfoniorkestern? Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON och Lars Hagman, ordförande i Scenkonst Öst ger svar.

Det kommunala bolaget Louis De Geer konsert & kongress AB säljs till hotellkedjan Elite Hotels of Sweden. Det innebär att Elite Hotels kommer att sköta driften av huset från och med 2 januari 2025. Norrköpings kommun fortsätter att äga fastigheten. 

Norrköpings Symfoniorkester fick den 1 juli 2024 klart med ett nytt samarbetsavtal. Det påverkas inte av försäljningen. Det nya samarbetsavtalet mellan Scenkonst Öst, där symfoniorkestern ingår, och Louis De Geer gäller i tio år.
– Tack vare nya samarbetsavtalet säkerställs att SON kan fortsätta erbjuda konserter av högsta kvalitet i oförminskad omfattning, säger Henrik Marmén konstnärlig chef.

Enligt Lars Hagman (L) som är styrelseordförande i Scenkonst Öst kommer försäljningen av bolaget Louis De Geer inte att påverka symfoniorkesterns verksamhet i konserthuset. 
Jag tror att det blir bra på sikt för SON och Scenkonst Öst med en ny samarbetspartner, säger Lars Hagman. 

Lars Hagman menar att de nya ägarna kan ha bättre förutsättningar att marknadsföra Louis De Geer konsert & kongress och att det kommer att gagna symfoniorkestern och Scenkonst Öst. 

Konstnärlig chef Henrik Marmén säger att det har varit viktigt för orkestern att få till ett bra samarbetsavtal med liknande villkor som tidigare. 
– Vi ser fram emot det nya samarbetet med den nya aktören i Louis De Geer, säger Henrik Marmén. 

När det gäller vilken hyra Scenkonst Öst ska betala för symfoniorkestern är det inte klart. Det nuvarande hyresavtalet gäller fram till den 31 december 2025. Norrköpings kommun har aviserat en årlig höjning med 6,5 miljoner kronor. Ett nytt hyresavtal ska förhandlas efter sommaren.