Hoppa till innehåll

Säsongen 2022-2023 med SON

16 maj 2022

Världspremiärer, populärkonserter, opera och Mozart. Välkommen tillbaka till de stora upplevelserna! Biljettsläpp 7 juni för en säsong med ett unikt och storslaget program.

Välkommen till en ny säsong med din orkester i världsklass. Den 18 maj börjar nyförsäljning av våra konsertserier ´i Norrköping och 1 juni i Linköping. Vi har fyllt programmet med många favoriter för alla som älskar musik men också för de som är nyfikna på att upptäcka den klassiska musiken. Vi lever i en orolig tid, präglad av svartvita budskap där sanningen ofta är hotad. Då blir det särskilt viktigt att kunna samlas – live – och dela den rikedom av mänsklig erfarenhet i form av sorg och förtvivlan, glädje och framtidshopp som konsten och musiken erbjuder. 

För första gången på två år kan vi presentera ett program opåverkat av restriktioner. Äntligen kan vi utforska den stora repertoaren med vår chefdirigent Karl-Heinz Steffens

säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON.

Hösten bjuder på Also sprach Zarathustra av Richard Strauss och Mahlers symfoni nr 5 och till våren blir det ännu mer Mahler med den storslagna symfoni nr 3 med kör och altsolo innan säsongen avslutas med Bruckners symfoni nr 6. Petterssonprojektet fortsätter och under nästa säsong är det dags för hans Symfoni nr 8 den 1 december.

 

Mozart - den klassiska tonsättaren i fokus

För att de stora verken ska klinga väl behöver orkestern också fördjupa sig i det finstilta. Därför är Wolfgang Amadeus Mozart säsongens klassiska musikprofil. Trots att Mozart kanske är den störste av alla klassiska tonsättare så är flera av hans mästerverk sällsynta i våra konsertsalar. Den briljanta pianokonserten nr 22 som vi får höra 30 november och 1 december har till exempel inte spelats av SON sedan 1988. Den 20 oktober ges konserten “Triss i Mozart” med hans Symfoni nr 39, 40 och 41 i en konsert.

 

Världspremiär för Livets bok

En av de mest älskade tonsättarna, Sven-David Sandström, skulle ha fyllt 80 år i oktober. Vi hyllar honom med världspremiären av hans sista opera Livets Bok, baserad på Niklas Rådströms roman Boken. Det kommer att bli en av höstens stora musikhändelser i vårt land. I slutet av säsongen får vi även uppleva Sandströms Te Deum vid en konsert där SON får sällskap av Uppsala Akademiska Kammarkör och Philharmonischer Chor Berlin.

 

Linnea Henriksson och Disco Inferno

Vi ser även fram emot ett gäng populärkonserter som när Linnea Henriksson möter orkester under ledning av Peter Nordahl. Gåshud, glädje och en unik scennärvaro. Det är så vi känner Linnea Henriksson oavsett om hon rör oss till tårar i Så Mycket Bättre eller programleder Melodifestivalen. Till våren kan du ladda för en helkväll med glitter och platåskor. Det blir discokonsert, Studio 54 – Disco Inferno, med Andreas Lundstedt, Lina Hedlund och Linda Pritchard.

 

Hion om natten får nypremiär

Hela säsongen är fylld med flera skol- och familjekonserter, bland annat så kommer vi få se operan Hion om natten igen som SON producerade och uruppförde hösten 2014 med libretto av Henrik Ståhl och musik av Christoffer Nobin.

 

Ylva Fred

Att spela musik av yngre tonsättare är en av våra viktigaste uppgifter. Ylva Fred tillhör de mest intressanta nu och under säsongen får vi möta henne vid flera tillfällen, inte minst vid uruppförandet av det nyskrivna verk som SON beställt inför säsongsavslutningen. Hon har tonsatt texter av så vitt skilda poeter som Elfride Jelinek och Bob Dylan. Vid konserter i både Linköping och Norrköping i september får publiken höra hennes ”A Four Walls Love Story” för orkester. Vi ser fram emot att lära känna Ylva Fred och hennes musik närmare under den kommande säsongen!