VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Edith Södergran i ord och ton

Poesi vävs samman med musik av kvinnliga tonsättare

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum.

– Edith Södergran

Kvinnodagen till ära uppmärksammar vi Edith Södergran, en av vår tids största poeter. Hon var banbrytande på sin tid, en oerhört intelligent, kaxig, passionerad, driven och målmedveten person. Och samtidigt skör, vemodig och egensinnig. Vid 31 års ålder gick hon bort, men hann ändå skapa dikter som griper tag i generation efter generation. Och hon visste sitt värde: "Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är”

Musiken vi har valt att spela i det här programmet är fri i formen, men full av uttryck, liksom Edith Södergrans poesi. Sprudlande energisk och passionerad, likväl som vemodig och melankolisk. Några satser har vi delat upp i flera delar, för att få en tätare dialog mellan text och musik.

Nancy Dalberg, 1881–1949, en av de första kända kvinnliga tonsättarna i Danmark, var elev till Carl Nielsen och tillägnade honom sin tredje stråkkvartett, ur vilken vi spelar den andra satsen.

Grazyna Bacewicz, 1909–1969, polsk tonsättare och violinist. Hennes fjärde stråkkvartett är skriven i en egen neoklassicistisk stil, med inslag av folkmusik, där melankoliska stämningar växlar med expressiva utbrott.

Vítězslava Kaprálová, 1915–1940, tjeckisk tonsättare och dirigent, som trots att hon dog endast 25 år gammal i tuberkulos, hann skriva en imponerande mängd musik. Vi spelar andra satsen ur hennes vackra och ungdomliga stråkkvartett från 1935.
 

18.00 hos oss

Kortare kammarkonserter där SONs musiker har valt innehåll och ibland bjuder in gäster till musikaliska samarbeten. De är perfekta att slinka in på efter dagens aktiviteter. De är ungefär en timme långa, ges vanligtvis på en onsdag i De Geerhallen.