Hoppa till innehåll

Barnens jul

Nötknäpparen med Legacy Family

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

En musiksaga med det bästa av två världar: Tjajkovskijs klassiska juläventyr Nötknäpparen möter streetdansare i en härlig historia för små och stora.
Huvudpersonerna, Klara och nötknäpparen, dansar sig igenom julens underbara värld till den välkända musiken.

Barnens jul med Legacy Family

Streetdansgruppen Legacy Family från Hageby Hus och deras yngre medlemmar i Next Generation framför Tjajkovskijs sagoäventyr Nötknäpparen, i koreografi av Pascal Behnan, tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester dirigerad av Andreas Hanson. Berättare är Tobias Almborg från Östgötateatern.

Nötknäpparen

Nötknäpparen är löst baserad på den tyske författaren ETA Hoffmanns hemlighetsfulla saga Nötknäpparen och råttkungen skriven 1816. Sagan handlar om en mekanisk nötknäppare som kommer till liv en julafton. Den tar med sig en ung flicka till en magisk värld befolkad av levande dockor. Enligt tysk folktro gavs nötknäppare i present för att ge en familj lycka, en nötknäppare står för kraft och styrka och skyddar hemmet från onda andar.

Handling

Nötknäpparen har alltid lockat publik världen över oavsett vilken version den framförs i.

Nötknäpparen utspelar sig en julafton hemma hos herr och fru Silberhaus och deras barn Clara och Fritz. När den mystiske dockmakaren Drosselmeyer anländer ger han barnen en nötknäppare i julklapp. När Fritz försöker knäcka en alltför stor nöt går nötknäpparen sönder. Clara tar hand om Nötknäpparen som på natten blir levande. Rummet invaderas av råttor ledda av Råttkungen.

En kamp utspelar sig mellan de goda leksakerna, med Nötknäpparen i spetsen, och de onda råttorna. Just när Nötknäpparen tycks förlora striden kastar Clara en sko på Råttkungen. Nötknäpparen vinner kampen - och förvandlas till en prins. Prinsen tar med Clara till ett sagolikt fantasiland, Godislandet där Karamellfén regerar. För att hylla Clara, som fått prinsen att bli sig själv igen, ställer godsaker från hela världen till med dansuppvisningar; choklad, kaffe, te, karameller och marsipan men också daggdroppar och blommor. Hela Godislandet firar!

Text av Catarina Ek