Hoppa till innehåll

Mästerliga kvartetter

18.00 hos oss

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Pelle Hansen, Karina Svanberg Ancker, Victoria Lindström, Mikael Wenhov

Välkommen att njuta av en timmes konsert efter jobbet och lyssna på vacker, intressant och uttrycksfull musik, stråkkvartetter av Beethoven, Schubert och Sjostakovitj. Möta några av orkesterns musiker i ett mindre konsertformat, i De Geerhallens vackra glasfoajé med utsikt över Motala ström!

Ludwig van Beethoven skrev totalt 16 stråkkvartetter och här får vi höra hans första som komponerades 1799–1800 beställd av och tillägnad furst Franz Lobkowitz. Under samma period började han märka av sin hörselskada som senare ledde till dövhet, vilket var en stor sorg för honom

Franz Schubert hann producera över 1000 verk innan han dog 1828 i Wien, bara 31 år gammal. Mycket av Schuberts musik är skriven för mindre sammanhang och kammarmusiken spelades ofta i hemmen. Stråkkvartett nr 12, oftast benämnd Kvartettsats, består av endast en sats; Allegro assai. Varför Schubert inte skrev färdigt verket är oklart. Det är dock en viktig komposition som föregår Schuberts sena kvartetter, vilka anses vara några av hans finaste verk. 

Dmitrij Sjostakovitj skrev mycket kammarmusik vid sidan av sina inflytelserika symfonier. Hans stråkkvartetter, 15 till antalet, är kanske de viktigaste som skrevs under 1900-talet. Stråkkvartett nr 7 komponerades 1960 till minnet av Sjostakovitj första hustru Nina Varzar, som skulle ha fyllt femtio samma år. 
 

Program

Ludwig van Beethoven Stråkkvartett nr 1 i F-dur, op. 18 
Franz Schubert Stråkkvartett nr 12 i c-moll, kvartettsats
Dmitrij Sjostakovitj Stråkkvartett nr 7 i fiss-moll, tre satser
 

Musiker i närbild – 18.00 hos oss

Kortare kammarkonserter där våra musiker har valt innehåll och ibland bjuder in gäster till musikaliska samarbeten. 
 

Boka soppa i De Geerhallen

Slipp vänta i kö genom att förbeställa din mat (senast kl 12 vardagen före konsert), för mer information se Louis De Geer webbplats. 


Läs intervju med Victoria Lindström

Victoria startade sin musikerbana i Norrköping och är en av orkesterns nyaste medlemmar.
Hennes tidiga möten med orkestern ledde fram till att hon valde att satsa på yrket.

Innan jag började musikklass visste jag inte att man kunde jobba som musiker. Det fick jag se genom de här olika samarbetena med orkestern. Så det har nog bidragit mycket till att jag själv är musiker idag.

https://www.norrkopingssymfoniorkester.se/aktuellt/tillbaka-dar-allting-borjade