VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Studio 54 - Disco Inferno

Helkväll med glitter och dansglädje

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Ladda för en helkväll med glitter, platåskor, glam och dansglädje med Norrköpings Symfoniorkester. När hits som Disco Inferno, I Will Survive och September framförs av de färgsprakande solisterna blir det svårt att sitta still. Nu tar discomusiken steget från dansgolvet in i konsertsalen. 

Konserten tar dig tillbaka till discons paljettbeströdda gyllene tidsålder, dansglädjens 1970-tal, genom ett pärlband av discolåtar från ikoniska filmer som Saturday Night Fever med John Travolta. Färgsprakande artister, ett kompband och såklart en symfoniorkester som gör det hela extra storslaget. Upphovsmakare till programmet är dirigenten och arrangören Hans Ek och Berwaldhallen, där Sveriges Radios symfoniorkester framfört dessa discoklassiker inför en jublande och dansande publik i utsålda hus. 

För Hans Ek står discomusiken för ren och skär musik- och dansglädje. Det intressanta med dansmusiken, menar han, är att den är ett alternativ till pop- och rockvärldens personkult:

– Det här fokuset på självutlämnande texter och på artistens person, en genikult som också finns i den klassiska musiken, det gäller inte alls på samma sätt inom discon.

Hans Ek är känd inte minst för djärva och nyskapande mixar av musik från vitt skilda genrer. Med orkestrarnas kraft har han tidigare tolkat den elektroniska musikgruppen Kraftwerk samt mixat Stravinsky med Swedish House Mafia - och nu är det discomusikens tur. För honom står discomusiken för ren och skär glädje:

- Den har en sådan positiv energi. Det finns inga baktankar. Discomusiken är vad den är och inget mer. Alla är solister på dansgolvet och det sprudlar av glädje. Det är det som är det viktiga. Det är något väldigt fint i det.

Discomusiken började växa fram i slutet av 1960-talet. Rötterna finns i den svarta soul- och funkmusiken, i den latinamerikanska musiken och dansen, även i hippiekulturen och, inte att förglömma, i New Yorks HBTQ-miljö och då särskilt den svarta gaykulturen. En tvättäkta kulturmix, med andra ord, redan från start och en musikstil som växte fram ur den oförfalskade glädjen i att få dansa.

Produktionen är framtagen i samarbete mellan Berwaldhallen och Hans Ek.

Efter konserten

På lördagen fortsätter festen i bästa Studio 54-anda i bistron där det spelas discomusik och baren håller öppet. Missa inte att dansa loss även på det större dansgolvet senare under kvällen i Värmekyrkan den 4 mars– FRANZ JÄGERS STORA VÅRSTÖT! Förköp biljett:  https://louisdegeer.se/event/franz-jagers-stora-varstot/ eller köp i dörren.

Mat & Dryck 

Boka något att äta eller dricka innan konserten eller i paus (Norrköping)
Förbokas senast kl 12.00 dagen före aktuell konsert. 
Till lördagskonserterna behöver förbokningen göras senast torsdagen kl 12.00.

Linköping Konsert & Kongress
Baren i marmorfoajén öppnar cirka 1 timme innan konsert. Köp eller boka till pausen direkt på plats.