Hoppa till innehåll

Kammarmusik i länet

23 januari 2023

Norrköpings Symfoniorkester har ett uppdrag att nå ut med professionell musik i hela regionen och under vecka fem gör orkestern en särskild satsning med flera mindre kammarkonserter runt om i länet. Det blir bland annat Forellkvintetten, Gretas dröm – en musiksaga med kontrabasarna och Preludier, fugor och Glass med SONs slagverkare i nya arrangemang. Kammarmusikveckan avslutas med Camerata Ostrogothia i Hörsalen i Norrköping där också musiker ur orkestern medverkar.

Forellkvintetten med musiker ur SON och pianisten Mats Jansson
Mats Jansson piano, Mikael Wenhov violin, Gunnar Enbom viola,
Florian Erpelding cello, Maria Sandlund kontrabas

Tisdag 31 jan kl 18.00 i St Laurenti kyrka. Svenska kyrkan är arrangör.  Fri entré.

Onsdag 1 feb kl 19.00 Rödtornet, Vadstena. I samarbete med Vadstena Sång– och Pianoakademi. Biljetter köps via salver.se

Syskonen Mikael Wenhov (violin och alternerande förste konsertmästare) och Maria Sandlund (stämledare kontrabas) är uppvuxna i Söderköping. Nu återvänder de hem och spelar kammarmusik tillsammans med sina orkesterkollegor Gunnar Enbom och Florian Erpelding samt pianisten Mats Jansson. På programmet är Kvartett för piano violin viola och violoncell i g-moll av W.A. Mozart samt Kvintett för piano, violin, viola, violoncell och kontrabas av Franz Schubert, även kallad Forellkvintetten.

Det känns fantastiskt roligt att få komma tillbaka till vår hemkommun och göra en kammarmusikkonsert med våra kollegor i orkestern. Även om vi nästan varje vecka under året erbjuder större orkesterproduktioner i Norrköping, så är det också värdefullt att vi kan få möta vår publik på deras hemmaplan med mindre kammarkonserter, säger Mikael och Maria.


Preludier, fugor och Glass – SONs slagverk i nya arrangemang 
Med Martin Orraryd, Petter Svensson, Lars Gärd, Anders Dahlstedt.

Torsdag 2 feb kl 18.00 i Folkets hus Gusum. I samarbete med föreningen Folkets Hus i Gusum. Fri entré.

Martin Orraryd, Petter Svensson, Lars Gärd och Anders Dahlstedt ses vanligtvis bakom en mängd olika slagverksinstrument i symfoniorkesterns större produktioner, men de spelar också gärna kammarmusik tillsammans. Under veckan har de fokus på musik i det mindre formatet när de besöker Gusum för en kammarmusikkonsert med instrument som exempelvis xylofon, marimba och vibrafon. På programmet blir det musik av kompositören Philip Glass samt en mängd preludier och fugor av Dimitri Sjostakovitj, transkriberat för tre till fyra så kallade mallet-instrument av Martin Orraryd.

– Under pandemin ville vi spela någonting tillsammans eftersom orkestern under en period inte hade möjlighet till några större orkesterproduktioner. Jag och mina slagverkskollegor i orkestern har gemensamt en kärlek till Sjostakovitjs musik, så när jag hade lite extra tid över så passade jag på att göra flera transkriptioner av en mängd av Sjostakovitjs preludier och fugor för piano, säger Martin Orraryd.


Gretas dröm med kontrabasarna
Musiksagan framförs av en berättare och fyra kontrabasister från orkestern som ger sig ut på en turné till skolor i länet under veckan. 


Camerata Ostrogothia

Kammarorkestern skapades 2019 av dirigenten och fagottisten Roman Reznik (Ukraina) och SONs harpist Delphine Constantin-Reznik. Nu presenterar de en konsert med musik av fadern till Ukrainsk musik Dmytro Bortniansky, Pastoralsymfoni av östgötasonen Anton Edvard Pratté (1796-1875) framförs till bildspel av fotografen Frederik Schlyter i bakgrunden. I programmet är även Felix Mendelssohn-Bartholdys Symfoni nr 8 i D-dur. Musiker ur SON medverkar.

Söndag 5 feb kl 15.00, Hörsalen i Norrköping. Pris: 120 kr, studerande från 13 år 50 kr, barn fri entré. Swish eller kontant. Biljetter köps på plats.