VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Norrköpings Symfoniorkester första plats OPUS-listan 2023

5 december 2023

"Årets förstaplats går till en musikalisk kameleont som inte bara är oumbärlig för musiklivet i Östergötland – Norrköpings Symfoniorkester är helt central för Sveriges status som kulturnation. Och de är förbannat bra på det de gör (men det visste ni ju redan)."

Så lyder motiveringen när OPUS, Sveriges ledande tidskrift för klassisk musik och opera, utser SON till etta på sin lista över inflytelserika aktörer i det svenska musiklivet 2023. Det är första gången i OPUS historia som förstaplatsen går till en ensemble.

– Norrköpings Symfoniorkester är inte bara en vital och omistlig kulturaktör i Östergötland – ensemblen är central för Sveriges status som kulturnation. Genom projekt som inspelningarna av Allan Pettersons samtliga symfonier och uruppförandet av Sven-David Sandströms opera Livets bok är de drivande i utvecklingen av den symfoniska repertoaren. Kort sagt ett praktexempel på hur man förvaltar både kulturarv och skattemedel! Värdet av att de får bedriva verksamheten med oförminskad kraft går inte att mäta, säger Olof Esbjörnsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för OPUS.

– Hösten har präglats av hård kulturdebatt men har också varit en tid då Norrköpingsborna visat att man värnar sitt konserthus och sin symfoniorkester. Publik i alla åldrar har strömmat till konserterna. Orkestern har tillsammans med sin chefdirigent Karl-Heinz Steffens nått en kvalitetsnivå som är bättre än någonsin. Att det uppmärksammas med förstaplatsen på OPUS-listan känns fantastiskt, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester.