Hoppa till innehåll

A Case of Joni

Karin Oscarsson och Norrköpings Symfoniorkester tolkar Joni Mitchell

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

En bild på Joni Mitchell som ler.

Joni Mitchell, som i år fyller 80 år, har överlevt det mesta och de flesta och fortsätter röra runt i oss med sin fantastiska musik. Hon är beskriven som en av de största låtskrivarna någonsin. Hennes poetiska sångtexter belyser såväl samhälleliga och miljömässiga frågor som privata känslor av romantisk längtan, glädje och gäckade förhoppningar. 

I den här konserten går Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern samman för att hylla Joni Mitchell under ledning av dirigenten Johan Siberg. Med populära låtar såsom Both Sides Now, Big Yellow Taxi och Blue blir det en stämningsfull kväll att se fram emot i höstmörkret. I spetsen för hyllningen går Karin Oscarsson, skådespelare och sångare som länge har jobbat och levt med Joni Mitchells musik. 

För mig är Joni Mitchell är en av de största låtskrivarna genom tiderna. Banbrytande för sin tid och stilbildande för en hel generation. Hennes självutlämnande och poetiska sånger öppnade en helt ny musikalisk värld för mig och för så många före mig. 

Karin Oscarsson

Karin Oscarsson berättar att hennes första stora intryck av Joni Mitchell kommer från filmen Love Actually.

–  I en scen får Emma Thompson veta att hennes man är otrogen. Då lyssnar hon på Joni Mitchell och man får höra Both Sides Now. Jag tänkte, ååh, vad är det här för musik? Alltså, det öppnar sig i ens inre!   

Karin ser fram emot att få jobba ihop med symfoniorkestern och att berätta om Joni Mitchell genom hennes musik.

–  Vi berättar om Joni Mitchell genom hennes musik. Det blir sång, poetisk gestaltning och fin ljussättning. Det är en helpaketerad musikalisk resa där jag får vara guide.  

–  Och det ska bli så härligt att få hylla Joni, en fantastisk artist som varit så banbrytande och är så betydelsefull för musiken. Hon fyller 80, men fortsätter att uppträda och skapa. Jag vill bara att alla ska få komma och dyka ner i hennes universum.    

Läs hela intervjun med Karin Oscarsson nedan.

Blue, songs are like tattoos (…) 
Ink on a pin 
Underneath the skin 
An empty space to fill in 

Ur låten Blue, Joni Mitchell 

 

Nyfiken på Joni Mitchell?

Lyssna på Sveriges Radios musikdokumentär om Joni Mitchell
Se dokumentären Lady Blue på SVT Play
Lyssna på Big Yellow Taxi på Youtube

 

Förboka mat & dryck här

Slipp vänta i kö genom att förboka din pausförtäring, för mer information och meny se Louis De Geer webbplats