VÄSKFÖRBUD för väskor större än 20 x 30 cm vid konserter i De Geerhallen i Norrköping och Crusellhallen i Linköping. Läs mer

Hoppa till innehåll

Från nya världen

Dvořáks Symfoni nr 9 och Bacewicz Pianokonsert
Karl-Heinz Steffens
Dirigent

Karl-Heinz Steffens

Solist

Peter Jablonski, piano

Konsertlängd

Cirka 2 timmar inkl paus

Pris

75–390 kr

Konserttider

Information om kommande konserter saknas.

Vad vore en symfoniorkester utan de populära mästerverken som spelats i generationer och ständigt fängslar nya lyssnare? Antonin Dvořáks Symfoni nr 9 ”Från nya världen” är ett sådant verk. Den skrevs när Dvořák befann sig i USA och uruppfördes i New York 1893. Den blev en omedelbar internationell succé och var till exempel länge den mest spelade symfonin alla kategorier i Royal Festival Hall i London. Den ansågs så universell att en inspelning av den togs med när astronauten Neil Armstrong som den första människan landsteg på månen 1969! 

Den svenske pianisten Peter Jablonski erövrade världen redan som tonåring. Han har uppträtt med de främsta dirigenterna och orkestrarna i världen. Innan paus kommer vi att höra honom i 1949 års pianokonsert av polska Grazyna Bacewicz. Denna dynamiska, mästerliga och kraftfulla musik finner då och då inspiration i folkvisor och danser.

Program

BORODIN På Centralasiens stäpper
BACEWICZ Pianokonsert
Paus 30 minuter
DVOŘÁK Symfoni nr 9 “Från nya världen”