Hoppa till innehåll

Katedral av klanger

Bruckner och Messiaen

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Orkestern får glänsa i två monumentalverk med andliga dimensioner. Varmt välkommen att i adventstider uppleva Norrköpings Symfoniorkester och chefdirigent Karl-Heinz Steffens framföra upplyftande och tidlösa verk av Olivier Messiaen och Anton Bruckner.

Fransmannen Olivier Messiaen och österrikaren Anton Bruckner var tonsättare hängivna den katolska tron. De spelade båda orgel och tjänstgjorde länge inom kyrkan. Både Messiaen och Bruckner uttrycker djup tro i musiken, trots att det inte är kyrkomusik och trots att instrumentalmusiken sedan början av 1800-talet ansetts vara sekulär.

1933 komponerade Messiaen fyra meditationer för orkester, L’Ascension, som är ett av hans tidiga verk med hans mycket personliga musikspråk. L’Ascension hänsyftar till Kristi Himmelsfärd, 40 dagar efter återuppståndelsen då Jesus enligt Nya Testamentet lämnade jorden. Verket börjar som en bön och avslutas med ett uppgående i efterlivet.

Bruckner skrev storslagna symfonier, den heroiska Symfoni nr 5 från 1876 har en final som har beskrivits som musiklitteraturens mest monumentala. Partituret uppfördes inte på 18 år och tonsättaren fick själv aldrig att höra symfonin framförd av en orkester. I det dramatiska verket uttrycker tonsättaren en fantastisk värld av ljud och känslor och sin aldrig vacklande tro på själens oändlighet.

Karl-Heinz Steffens, dirigent från Tyskland, är sedan förra säsongen, 2020/21, chefdirigent för Norrköpings Symfoniorkester. Steffens lärde känna orkestern redan säsongen 2018/19 då de framgångsrikt framförde Johannes Brahms samtliga symfonier.

Karl-Heinz Steffens är en av sin generations ledande dirigenter, både inom den symfoniska världen och operans. Som eftertraktad dirigent har han de senaste säsongerna gästat de främsta orkestrarna i Europa, för att nämna några; Bayerska radions symfoniorkester, Berlinerfilharmonikerna, filharmonierna i München, Stockholm, London, Nationalorkestern i Lyon, radiosymfonikerna i Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Leipzig och Stuttgart samt även Israels filharmoniska orkester och Torontos symfoniorkester.

Sedan 2019 är Karl-Heinz Steffens även chefdirigent vid tjeckiska nationaloperan i Prag. Han har gästat framträdande operahus som La Scala i Milano och Staatsoper Berlin och var 2016-2018 chefdirigent för Den Norske Opera & Ballett. Karl-Heinz Steffens är flerfaldigt prisbelönad och erhöll 2019 Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden för sin musikaliska gärning.

Text av: Catarina Ek