Hoppa till innehåll

Mozart & Stenhammar

Dirigent

Tobias Ringborg

Solist

Terés Löf piano

Konsertlängd

Cirka 2 timmar inkl paus

Pris

75–440 kr

Före konserten

Introduktion kl 18.30 i Linköping och 14.30 i Norrköping

Konserttider

Information om kommande konserter saknas.

Biljetterna släpps 25 oktober.

I den här konserten får vi bekanta oss med en av Sveriges ledande tonsättare, Andrea Tarrodi (f. 1981). Ur minnet av en dröm om en giraff skrev Tarrodi stycket Camelopardalis. Drömmen blev utgångspunkten när hon på uppdrag av Cape Philharmonic Orchestra skrev orkesterstycket Camelopardalis som uruppfördes 2011 i Kapstaden, Sydafrika. 

Stenhammar komponerade sin första symfoni år 1903. Den är storslagen och vacker och fick ett positivt mottagande. Ändå var Stenhammar inte nöjd och valde att dra tillbaka kompositionen direkt efter premiären. Stenhammar hade nämligen avtalat att den första symfoni han komponerade skulle tillägnas kollegan Jean Sibelius. Men ett omtumlande möte med denne kollegas andra symfoni, bara några månader innan uruppförandet av sin egen, fick honom att tycka att hans egen musik var opersonlig och pompös. Några veckor före premiären skrev Stenhammar till Sibelius: 

”Jag har också skrivit en symfoni nu. Åtminstone kan man kalla den en symfoni. Enligt ett avtal, som du kanske har glömt, skall jag dedicera symfonin till dig. Men detta kommer inte att ske. Den är ganska bra, men den är ytlig. Om jag bara kunde få tillgång till något djupare inom mig.”

Terés Löf är en av Sveriges mest efterfrågade konsertpianister och tillhör den unga generationen framstående svenska pianister som är verksamma både som kammarmusiker, pedagoger och solister. Löf framträder regelbundet som solist och kammarmusiker både i Sverige och utomlands. Här får vi möta henne i Mozarts pianokonsert nr 23, en av hans mest spelade och älskade.
 

Program 

Andrea Tarrodi Camelopardalis
W. A. Mozart Pianokonsert nr 23
Wilhelm Stenhammar Symfoni nr 1

Ingår i konsertserierna Grön lördag och Förstklassiker. Som abonnent sparar du 35 %, läs mer om abonnemang här.