VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Nötknäpparen goes streetdance

En magisk julsaga för hela familjen

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Nötknäpparen är baserad på E T A Hoffmanns hemlighetsfulla saga om en nötknäppare som kommer till liv och tar med sig en ung flicka till en magisk värld med levande leksaker. I den här föreställningen möts dansgruppen Legacy Family från Hageby hus och Norrköpings Symfoniorkester i en magisk julsaga för hela familjen. Huvudpersonerna – Klara och Nötknäpparen – dansar sig igenom julens värld till den välkända musiken. Hoffmanns saga är förlaga till Pjotr Tjajkovskijs balett Nötknäpparen från 1892.

Musik ur Tjajkovskijs Nötknäpparen.

Före konsert är det julpyssel i foajén från klockan 13.30 och Kulturskolans stråkelever spelar julmusik i foajen kl 14.15.

Legacy Family är ett professionellt danskollektiv i Norrköping som startades på Hageby Hus fritidsgård under ledning av Pascal Behnan. Målet är att sprida dansglädje för alla generationer. Gruppen har dansat tillsammans i över 10 år och fylls kontinuerligt på med nya generationer av dansare. De håller till på Hageby Hus Fritidsgård och Stage Skandia i Norrköping. 

Pascal Behnan, koreograf, har själv växt upp på fritidsgården där dansen har kommit att betyda mycket. Nu är hon själv utbildad danspedagog och jobbar på Norrköping fritidsgårdar med att utveckla barn och ungdomar i dans. 

Nötknäpparen utspelar sig en julafton hemma hos syskonen Klara och Kim. När flickornas farbror, dockmakaren Drosselmeyer anländer ger han flickorna en nötknäppare i julklapp. När natten kommer får Nötknäpparen och alla andra leksakerna liv. Plötsligt invaderas rummet av råttor ledda av den elaka Råttkungen. En kamp utspelar sig mellan de goda leksakerna med Nötknäpparen i spetsen och de onda råttorna. Just när Nötknäpparen ser ut att förlora striden kommer Klara till undsättning och Råttkungen besegras. Nötknäpparen förvandlas till en prins som tar med Klara till ett sagolikt fantasiland – Godislandet! Här får Klara möta den vackra Sockerfen som ställer till med stort kalas. 

Legacy Family framför Nötknäpparen Goes Streetdance tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester för fjärde gången. Första gången var 2017.