VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Pettersson & Grieg

Griegs älskade pianokonsert och Petterssons trea

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Allan Pettersson

Sedan 2013 har Norrköpings Symfoniorkester framfört och spelat in musik av den store svenske symfonikern Allan Pettersson varje år, utom under pandemin. Det här är en del i det stora projektet med att spela in Petterssons samtliga symfonier och andra viktiga verk för orkester. 

De som följt den här satsningen vet en sak; Petterssons symfonier är skrivna i sjok. De saknar den uppdelning i satser som annars är helt dominerande inom genren. Så är de alla – utom åttan, tolvan och just den tredje symfonin. Den innehåller fyra satser, helt enligt traditionen. Själva musiken är dock långt från traditionell. Många har golvats av Petterssons urkraft. Norrköpings Symfoniorkester spelade in Allan Petterssons Symfoni nr 3 med dirigenten Leif Segerstam 1994. Lyssna på Spotify.

Före paus får vi höra Griegs pianokonsert med den berömde spanska pianisten Javier Perianes. Pianokonserten, som är kompositörens enda, är också ett av hans mest populära verk, och dessutom en av de mest älskade och populära pianokonserterna. Många känner nog igen den dramatiska inledningen, där pukorna mullrar igång pianot i de första anslagen, i en nedåtgående skala. I verket kan man hitta spår av Griegs intresse för norsk folkmusik som kombineras med den romantiska stilen. Kvällens solist har spelat in pianokonserten tillsammans med BBC Symphony Orchestra under ledning av Sakari Oramo. Albumet släpptes 2015 och har fått strålande recensioner:

Javier Perianess performance is of such a fearless and arresting brilliance that it virtually erases memories of the past. For here is the Grieg restored to all its first icy, northern and unsentimental glory

 - Editors Choice, Gramophone

Lyssna på Griegs Pianokonsert med Javier Perianes på Spotify 

Program

GRIEG Pianokonsert
Paus 30 minuter
PETTERSSON Symfoni nr 3

Grön lördag i Norrköping

  • Konsertserien Grön lördag innehåller sex konserter i De Geerhallen.
  • Fram till 23 september kan du abonnera på serien, med 35 % rabatt.
  • På sidan Konsertserier kan du läsa om alla fördelar med abonnemang.

Förboka mat & dryck här

Slipp vänta i kö genom att förboka din pausförtäring, för mer information och meny se Louis De Geer webbplats