Hoppa till innehåll

Sagolik Impressionism

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Välkommen till en konsert med färgrik klangvärld under ledning av chefdirigent Karl-Heinz Steffens

Shéhérazade för sopran och orkester handlar om Maurice Ravels intresse för det orientaliska. Musiken är baserad på Tusen och en natt, den välkända samlingen med sagor från trakterna kring Sidenvägen. Ravel hade redan tidigare skrivit en uvertyr inspirerad av Rimskij-Korsakovs Scheherazade. Den här gången tog han som utgångspunkt tre exotiska texter av vännen, poeten och konstnären Tristan Klingsor och skapade en fantasieggande musikalisk impressionism där han briljerar med sin fantastiska orkestreringskonst.

Ett impressionistisk mästerverk är också Debussys La mer, inspirerad av målaren Joseph Turner (1775-1851), men framförallt av den japanske konstnären Katsushika Hokusai (1760-1849 ), vars träsnitt Under vågen utanför Kanagawa fick pryda partiturets titelsida.

Solist

Sopranen Siobhan Stagg är en av de mest framstående unga artisterna som kommit från Australien under de senaste åren. Christa Ludwig har beskrivit Siobhans röst som "en av de vackraste jag någonsin hört.”. Det här blir lovordade Siobhan Staggs första framträdande tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester.

Dirigent

Karl-Heinz Steffens, dirigent från Tyskland är sedan säsongen 2020/21 chefdirigent för Norrköpings Symfoniorkester. Steffens lärde känna orkestern redan säsongen 2018/19 då de framgångsrikt framförde Johannes Brahms samtliga symfonier. Steffens är en av sin generations ledande dirigenter, både inom den symfoniska världen och operans.