VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Tonsättarfestivalen - Jörg Widmann

En resa i tiden

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Jörg Widmann

Norrköpings Symfoniorkester medverkar som vanligt i tonsättarfestivalen i Stockholms Konserthus men gör även en konsert i Norrköping på torsdagen. I år uppmärksammar festivalen den tyske tonsättaren Jörg Widmann. 

Tonsättaren, klarinettisten och dirigenten Jörg Widmann är en av den klassiska musikvärldens just nu mest uppmärksammade profiler. Hans mångskiftande, variationsrika och fantasifulla musik står ofta i förbindelse med kända klassiska och romantiska tonsättare som Mozart, Beethoven, Schubert och Brahms, men är samtidigt omisskännligt förankrad i vår tid. Hans unika mix av tradition och innovation har gjort honom till en av världens mest framförda nutida tonsättare.

Den här konserten inleds med en riktig konsertstartare – Fanfar för 10 blåsare och slagverk. I det följande orkesterstycket Lied knyter Widmann musikaliska trådar tillbaka till Franz Schubert, som han beskriver som ”ett melodiskt geni”. 

ad absurdum är ett intill det absurdas gräns virtuost solostycke för trumpet där tempot redan från början är så högt att det helt enkelt inte går att öka ytterligare. Solist i trumpetkonserten ad absurdum är trumpetaren Sergei Nakariakov. ”Sergei Nakariakov spelar trumpet som vi andra andas – om vi har tur.” (San Francisco Chronicle) Den israelisk-ryska trumpetaren har etablerat sig som en av de mest eftertraktade trumpetisterna på den internationella scenen. Begåvad med en sällsynt kombination av fantastisk virtuositet, ett mjukt och sammetstonat ljud och en djup känslighet.

Freie Stücke består av tio sammanlänkade delar som var och en fokuserar på ett särskilt ljudfenomen: puls, brus, enstämmighet, övertoner, bland annat. En fascinerande genomgång av musikens alla beståndsdelar och klangmöjligheter. 

Även Zeitensprünge – tidssprång – en genomgång av olika musikaliska uttryck men av ett helt annat slag. Det skrevs till 450-årsjubileet av Staatskapelle Berlin 2020 och består av en musikalisk tidsresa i orkesterns historia. Stycket har 450 takter och varje takt representerar ett år.

Läs mer i artikeln i senaste numret av Konserthusets magasin

Program

WIDMANN Fanfare 
WIDMANN Lied 
WIDMANN ad absurdum, konsertstycke för trumpet och liten orkester
Paus 30 minuter
WIDMANN Freie Stücke
WIDMANN Zeitensprünge – 450 takter för orkester

Förboka mat & dryck här

Slipp vänta i kö genom att förboka din pausförtäring, för mer information och meny se Louis De Geer webbplats