Historien om SON
Den lilla orkesterföreningen i den ombyggda kyrkan blev en symfoniorkester med eget konserthus och internationellt rykte. Så här gick det till.
Din orkester sedan 1912
Sveriges riksdag tar 1911 beslut om statsunderstöd till orkestrar ute i landet, bland annat för att ge mer musik till arbetarklassen. Här vill Norrköping hålla sig framme. År 1912 bildas Norrköpings Orkesterförening, med syfte att söka stödet. Själva orkestern består av ett 30-tal amatörmusiker. Premiärkonserten ges i S:t Olai kyrka 28 april 1912, med Edvard Düring som dirigent. På programmet står bland annat Beethovens första symfoni.
1913: Hörsalen
Under tiden byggs Johannis kyrka i centrala Norrköping om till konsertsal. År 1913 invigs den, som Hörsalen. Samma år ger regeringen statsstöd till Norrköpings Orkesterförening.
1925: Första turnén
Ivar Hellman anställs som chefdirigent för 25 professionella musiker. Repertoaren består till stor del av uvertyrer, det passar den lilla orkestern. Den allra första turnén genomförs 1925, och går till Småland. Redan på den här tiden spelar orkestern regelbundet på andra orter i länet, som Linköping, och håller flera skolkonserter om året.
1931: Första generalprogrammet
1931 presenteras säsongen för första gången i ett generalprogram. Chefdirigent Tord Benner moderniserar repertoaren med verk av kompositörer som Beck och Korngold.
Under 1940-talet växer orkestern till 32 medlemmar. Chefdirigenten Heinz Freudenthal skapar ”Kakhuskonserterna”, populärkonserter som spelas i Järnvägsparken under sommaren. 1954 blir den sedermera världsberömde Herbert Blomstedt chefdirigent.
1961: Första administratören
Hittills har allt administrativt arbete skötts av styrelsen, men lagom till 50-årsjubileet 1961/62 anställer orkestern en administratör. Samma säsong inleds den internationella karriären, då chefdirigent Everett Lee tar med sig orkestern på den allra första utlandsresan, till Trondheim. 1967 byter orkestern namn till Norrköpings Symfoniorkester. Första turnén utanför Skandinavien äger rum 1978, i Österrike.
Flera fina dirigenter passerar – Kamu, Salonen, Saraste med flera – och 1986 tar Franz Welser-Möst över som chefdirigent. Han stannar till 1991, leder oförglömliga wienervalser på Trettondagskonserterna – och går även han vidare till att bli världsstjärna.
1994: De Geerhallen
Märkesåret 1994 åker SON på turné till Japan med chefdirigent Junichi Hirokami. På hösten flyttar SON in sitt nya hem, De Geerhallen i nya konserthuset Louis De Geer. Orkestern växer från 74 till 86 musiker.
SON åker på turné till Kina 2002 med chefdirigent Lü Jia. Samma år får SON en guldskiva för 10 000 sålda exemplar av cd:n ”Nordic Classical Favourites”.
2012: Firar 100 år
2012 firar Norrköpings Symfoniorkester 100 år. Både Herbert Blomstedt och Franz Welser-Möst återkommer för att leda orkestern. Chefdirigent Michael Francis och solisten Anne-Sophie Mutter skänker sina gage från en av årets konserter till en fond, som finansierar en kompositionstävling för unga kompositörer. 2013 får orkestern en miljon kronor i gåva av makarna Lennart och Marianne Lindqvist, via nyinrättade fonden ”Fond of Music”.
2015 vinner orkestern sin andra Grammis, med inspelningen av Allan Petterssons nionde symfoni, med Christian Lindberg som dirigent. Ett erkännande för det stora Allan Pettersson-projektet som orkestern driver i samarbete med Lindberg och skivbolaget BIS sedan 2013. Projektet går ut på att spela in Petterssons samtliga symfonier, och även andra större orkesterverk.