VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Just nu i samklang med tillvaron

9 oktober 2023

Just nu är Tomas Ledin mer aktuell än någonsin, men kanske inte på det vis publiken är van att se honom. Han är en av Sveriges mest folkkära artister med en lång rad hits bakom sig. Förra året firade han både 50-årsjubileum som artist och sin 70-årsdag med en pampig födelsedagskonsert på Avicii Arena. Nu har turen kommit till Norrköpings Symfoniorkester och De Geerhallen.

Vad ser du fram emot i mötet med Norrköpings Symfoniorkester och Norrköpingspubliken?
– Vad jag ser fram emot är två fantastiska kvällar. Jag har hört att Norrköpings Symfoniorkester är en av landets vassaste, så det ska bli väldigt roligt!
– Det här är ett väldigt spännande projekt och ett stort steg att ta för mig som sångare. Utmaningen ligger i att fungera i det här för mig helt nya sammanhanget. 

Projektet startade hösten 2022 tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Under sommaren spelade de även in en skiva. Detta har fått honom att växa in i den nya rollen och det har varit en rolig process som gett ny energi, sammanfattar han.

Kompositören Peter Nordahl står för orkesterarrangemangen och det är även han som dirigerar konserten. Hur började ert samarbete?
– Det började med en fråga. Peter tog kontakt med mig och undrade om vi kunde ses lite förutsättningslöst. Han hade en idé om att ta några av mina sånger och arrangera dem för en symfoniorkester. 

Tomas kände väl till Peter Nordahl och hade stor respekt för honom både som en fantastisk arrangör och som musiker och dirigent. Han svarade Peter att förutsättningen för ett samarbete var att de gick 180 grader i motsatt riktning från de vanliga arrangemangen. Att bara lägga till lite stråkar lockade inte, men att verkligen dyka ner i de här låtarna och förflytta dem till den symfoniska världen, det lockade. 

– Inga elgitarrer eller poptrummor, sa jag till Peter. Det ska vara en ren symfonisk palett i det musikaliska uttrycket. Det visade sig även vara så Peters tankar gick runt samarbetet.

Vad är utmaningen med att sjunga med en symfoniorkester?
– Det är flera utmaningar. En stor skillnad är att pop- och rockmusik vanligtvis har ett genomgående tempo i en sång. I en symfoniorkester kan tempot variera, beroende på hur det är arrangerat. Det gäller alltså att vara lyhörd för nyanserna, även när det gäller rytmiken. Och ha ett rejält öga på dirigenten. Som sångare i ett rockband är det ju jag som leder det hela. Här blir jag en del av ensemblen.

Så det är inte du som spelar  förstafiolen?
– Nej det är det definitivt inte, varken bokstavligen eller bildligt, skrattar Tomas.

Vad har du för förhållande till klassisk musik?
– Jag har ett ganska gott förhållande, vill jag påstå. På 70-talet läste jag musikvetenskap vid Uppsala universitet, så jag är inte främmande för den världen.

Studierna i musikvetenskap skulle leda till att Tomas blev en bättre låtskrivare. Han förstod att Beatles och Tio i topp inte var allt, utan ville bredda sin musikaliska horisont. Det ledde också till att han fick en bred musiksmak – allt ifrån klassisk musik och jazz till folkmusik och flera andra genrer där emellan.

Konserten heter Symphonia som betyder ”i samklang”.
– Ja, det är ett möte mellan mina sånger och Peters arrangemang, med ambitionen att skapa en ny slags helhet. 

Konserterna har gett mersmak, vilket är anledning till att Tomas gett sig ut på den här turnén under 2023. Redan under skivinspelningen kände han att materialet betydde mycket för honom och att han ville ägna det en del tid.

Vad kan publiken förvänta sig? 
– De kan förvänta sig ett 15-tal sånger, några klassiker och även några låtar som är mindre kända. Publiken kommer nog känna igen sig, kanske inte på en gång, men sen kommer de kanske tänka: ”Jaha, kan den här sången låta så här också?!” Eller: ”Jaha, är det det här som den här texten handlar om?”
– Sen får de ju höra mig sjunga. Det kommer de inte undan. 

Har du något minne från någon spelning i Norrköping?
– Jag har spelat många gånger i Norrköping och har fina konsertminnen härifrån. Min mamma är från Östergötland. Hon kommer från Mogata utanför Sörping på Vikbolandet, säger Tomas på bred östgötska. Det finns ett stort intresse för populärkultur här och det är kul.

Till sist Tomas Ledin, när tystnar musiken?
– Ja, när tystnar den? Så länge musiken är ett pågående äventyr för mig, så kommer jag att fortsätta. 

Och än så länge är det musiken som känns mest meningsfull för Tomas Ledin. Han har svårt att tänka sig en vardag, där han inte skriver, spelar in eller planerar för en konsert. Det är ett sätt att leva och som han trivs väldigt bra med. 
– Men de senaste 10 åren har jag tänkt inför varje konsert att det kan vara den sista. Men det är ett bra förhållningssätt det också, då gör man sitt bästa, avslutar han. 

Och att Tomas Ledin kommer att göra sitt allra bästa tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester den 13–14 oktober, det kan ni lita på. Ja, ja, ja, ni kan lita på det!

 

Text: Åsa Böhme