Hoppa till innehåll

Världspremiär för Sandströms sista opera Livets bok

11 april 2022

Vi kan stolt meddela att världspremiären av Sven-David Sandströms sista opera Livets bok kommer äga rum i Norrköping den 14 oktober.

Under sina sista år arbetade Sven-David Sandström (1942–2019) med en opera till libretto av Niklas Rådström, baserad på dennes roman Boken från 2013. Det är en djärv och visionär återgestaltning av de bibliska böckerna som en enda berättelse om skapande och liv, fylld av poesi och starka historier.  Vi kan stolt meddela att världspremiären av Livets bok kommer äga rum i Norrköping den 14 oktober med 22 solister och Eric Ericsons kammarkör under ledning av dirigent Tobias Ringborg och i regi av Peter Oskarson.
 

Unikt projekt

Livets Bok är ett unikt projekt, en helaftonsopera i tre akter där publiken möter Mannen och Kvinnan, Moses, Jesus, Sara, de tre ärkeänglarna och många fler ur Bibelns rika persongalleri. Den kommer framföras som en semikonsertant opera med premiär den 14 oktober och en andra föreställning den 15 oktober i De Geerhallen, Norrköping. Förutom Norrköpings Symfoniorkester medverkar världsberömda Eric Ericsons Kammarkör och 22 solister. Tobias Ringborg dirigerar och för regin står Peter Oskarson. Bland sångarna finns allt från solister av internationell toppklass till operastudenter. I de ledande rollerna ser vi Miriam Treichl som ”Kvinnan” och Jeremy Carpenter som ”Mannen”. Bland övriga märks bland andra Anna Larsson, Joel Annmo och Olle Persson.

 

- Vid ett samtal jag hade med Sven-David kort innan hans bortgång sade han att det vore en dröm som gick i uppfyllelse om Livets Bok kunde få sitt första framförande av Norrköpings Symfoniorkester i Östergötland där han hade sina rötter. I höst skulle han ha fyllt 80. Jag kan inte tänka mig ett finare sätt att hylla Sven David Sandström än att Livets Bok nu får sin världspremiär hos oss, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef vid Norrköpings Symfoniorkester.

Sven-David Sandström föddes i Borensberg 1942 och skrev över 500 verk i alla konstmusikaliska genrer, från opera, kör- och kammarmusik till symfonier och han också skrev mycket för kyrkorummet.

Livets Bok är ett samarbete med Östgötateatern.