Hoppa till innehåll

Monnakgotla & Dalene

Johan Dalene i Monnakgotlas violinkonsert
Johan Dalene, violinist
Dirigent

Damian Iorio

Solist

Johan Dalene violin

Konsertlängd

Cirka 2 timmar inkl paus

Pris

75–440 kr

Före konserten

Introduktion kl 18.30

Konserttider

Information om kommande konserter saknas.

Tebogo Monnakgotlas violinkonsert har fått det poetiska namnet Globe Skimmer Surfing the Somali Jet. Titeln syftar till de segeltrollsländor som är beroende av den somaliska jetströmmen då de färdas över Indiska oceanen, och vars äventyrliga seglats nu hotas på grund av att ytvattnet värms upp. Stycket är skriver för Norrköpingssonen tillika världsstjärnan Johan Dalene som uruppförde violinkonserten våren 2023 tillsammans med Kungliga Filharmonikerna på Stockholms konserthus. Konserten är det andra verket i Tebogo Monnakgotlas serie av konserter som har klimatförändringar som tema.

Maurice Ravels infallsrika och humoristiska La Valse skrevs som en hyllning till valsen. Tanken var att verket skulle bli musik till en balett av den beryktade koreografen Djagilev, men verket refuserades och ledde till att Ravel sa upp bekantskapen med Djagilev. Musiken är gåtfull och dubbeltydig. Från mullrande slagverk och olycksbådande stråkar till en vacker och ljus valsmelodi. Ravel beskrev det som att man i musiken kan urskilja valsande par i en ofantlig sal med en virvlande folkmassa.

Eldfågeln blev Igor Stravinskys stora genombrott och skrevs från början till Ryska baletten i Paris. Den bygger på olika slaviska folksagor och gjorde succé vid premiären år 1910 med den dramatiska, vackra och fantasieggande musiken. Stravinsky själv arrangerade senare om musiken till en orkestersvit.

Program 

Joseph Haydn Symfoni nr 6 D-dur ”Le matin”
Igor Stravinsky Eldfågeln, svit (1919)
Paus
Tebogo Monnakgotla Violinkonsert – Globe Skimmer Surfing the Somali Jet
Maurice Ravel La Valse
 

Ingår i konsertserien Röd torsdag. Som abonnent sparar du 35 %, läs mer om abonnemang här.
 

Boka mat & dryck i De Geerhallen här

Slipp vänta i kö genom att förbeställa din mat och pausförtäring (senast kl 12 vardagen före konsert), för mer information se Louis De Geer webbplats.