VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Ny konstnärlig chef till Östgötamusiken

15 december 2022

Ny konstnärlig chef för Östgötamusiken blir Maria Eklund. Östgötamusiken ingår från och med årsskiftet 2023 i Scenkonst Öst, tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern med ung scen/öst.

Maria Eklund har mångårig erfarenhet som internationell projektledare, orkesterledare, dirigent samt av ledning inom kulturområdet på hög nivå. Hon är i dag nationell projektledare för El Sistema i Sverige. 

 Maria Eklund har en spännande konstnärlig vision för Östgötamusiken och kan vidareutveckla verksamheten både publikt och konstnärligt tillsammans med medarbetarna. Hon kan konstmusik och har en bred utbildning. Jag ser att Marias erfarenhet också kommer att berika ledningens arbete inom Scenkonst Öst nu när Östgötamusiken från årsskiftet går ihop med Scenkonst Öst.

Pia Kronqvist, vd Scenkonst Öst

Det var drygt ett tjugotal personer som sökte tjänsten. Maria Eklund har en högre utbildning som orkester- och kördirigent men tanken är inte att hon ska dirigera ensemblerna i Östgötamusiken, utan verka som konstnärlig chef för verksamheten i dialog med medarbetarna. Den konstnärliga chefens uppdrag är att, utifrån en tydlig konstnärlig vision, leda och utveckla verksamheten. 

 Jag sökte jobbet för att det känns både spännande och viktigt att arbeta med en av Sveriges ledande professionella institutioner för blåsmusik med fina musiker och stor variation på repertoaren. Den svenska blåsmusiken har en anrik tradition och klangfiness som är välkänd långt utanför Sveriges gränser. Dessutom är utveckling av blåsmusiken som genre en ständigt levande process som uppskattas av publiken.

Maria Eklund

Östgötamusiken har ett regionalt uppdrag att utveckla det regionala musiklivet och erbjuda alla i Östergötland tillgång till levande musik med hög kvalitet inom flera genrer. Med egna professionella musiker och frilansande artister ger Östgötamusiken varje år hundratals konserter – för unga, för seniorer, för alla runt om i regionen. 

 Jag ser också fram emot att vara en del av Östergötlands mångsidiga och rika musikliv samt att vara en del av Scenkonst Öst.

säger Maria Eklund

Maria Eklund tillträder i mars 2023. Hon efterträder Peter Wilgotsson som tidigare var chef för verksamheten. Peter lämnar verksamheten vid årsskiftet för att bli kultur- och fritidschef i Skåne, närmare bestämt Östra Göinge kommun.

Scenkonst Öst, som ägs av Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun, har bildats för att bidra till fortsatt utveckling av kulturlivet i Östergötland. Syftet med Scenkonst Öst är att främja och bidra till utvecklingen av kulturlivet och kulturarvet i Östergötland samt att stärka länets attraktivitet.