VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Börtz & Mozart

Stina Ekblad och Hannes Meidal i Börtz Sinfonia 13

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Börtz Sinfonia 13

Den här konserten går från mörker till ljus. Tillsammans med orkestern på scenen står stjärnor som skådespelarna Stina Ekblad och Hannes Meidal, samt sångsolisterna Daniel Carlsson, Karl-Magnus Fredriksson och Johanna Rudström.

Daniel Börtz slog igenom mot slutet av 1960-talet med de storslagna verken Voces och Symfoni nr 1, med sina blinkningar till Bruckner. Det är ju flera decennier sedan, och 2023 blir han 80 och hör fortfarande till en av de svenska tonsättare som känns mest aktuella. Vi framför hans trettonde symfoni. Den skrevs 2015–18 och uruppfördes av Kungliga Filharmonikerna i maj 2019, och är ett timslångt verk i tre delar för tre sångsolister (mezzosopran, countertenor och baryton), två recitatörer (en man och en kvinna) och orkester. 

Texterna består av tio avsnitt ur Kjell Espmarks (1930–2022) diktsamling Skapelsen. Espmark ägnar sig åt existentialistiska frågor om människans förhållande till naturen, och i dikterna möter vi gestalter ur historien, några anonyma och historiska. Skapelsen är aldrig avslutad, och bara människan kan påverka världen i en ljusare riktning. Musiken bär det svartaste mörker, men också den mildaste ömhet.

Konserten inleds med Mozarts 25:e symfoni, som han komponerade som 17-åring för exakt 250 år sedan i år. Inledningen på den här symfonin är ledmotiv i starten på Milos Formans flerfaldigt Oscarsbelönade film Amadeus från 1984, om Mozarts liv och verk. Lyssna på Symfoni nr 25 på Spotify.

Program

MOZART Symfoni nr 25
Paus 30 minuter
BÖRTZ Sinfonia 13

Förboka mat & dryck här

Slipp vänta i kö genom att förboka din pausförtäring, för mer information och meny se Louis De Geer webbplats