VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Gyllene upptakt

Festlig galakonsert på trettondagsafton!

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Benjamin Grosvenor

En gyllene och festlig inledning på det nya året. Ett glas mousserande vin, alternativt alkoholfritt bubbel och konfekt serveras innan konserten, ingår i biljettpriset.

När Gershwin som pojke fick höra ett självspelande piano klinka fram Rubinsteins Melodi i F, förstod han att musiken skulle bli hans liv. Från 1920-talet började hans egna musikaler invadera Broadway. Men han strävade även mot den seriösa musiken. En löst diskuterad idé om ett konsertant verk med jazzinslag ledde till succén Rhapsody in Blue från 1924. Några år senare kom An American in Paris, en symfonisk dikt där franska tongångar får amerikansk accent och vice versa. Stycket är hållet i en utvecklad sonatform med fem teman men där musiken väcker liv i fantasin. Vid pianot den här kvällen möter vi den brittiske prisbelönta Benjamin Grosvenor.

Den firade dirigenten Leonard Bernstein säkrade med West Side Story att hans namn också för alltid kommer att förknippas med musikalgenrens genombrott. De symfoniska danserna är hämtade från olika delar av dramat och skildrar såväl rivaliteten mellan ungdomsgängen Jets och Sharks som kärleken mellan Tony och Maria. Bernstein har valt ut några av de mest kända och karaktärsfulla inslagen, ställt samman dem och orkestrerat dem till en medryckande och klangfull symfonisk svit. 

Program

obs ändrad programordning
GERSHWIN An American in Paris 
BERNSTEIN West Side Story, Konsertsvit nr 1
Paus 30 minuter
BERNSTEIN Ur West Side Story, Symfoniska danser
GERSHWIN Rhapsody in Blue 
 

Mat & dryck

Boka något att äta och dricka
Förbokas senast kl 12.00 dagen före aktuell konsert. 
Till lördagskonserterna behöver förbokningen göras senast torsdagen kl 12.00.