VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Kortklassiker: Romantisk symfoni

Tjajkovskijs femte symfoni

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Pjotr Tjajkovskij, Rysslands mest berömda tonsättare, skapade melodiös och romantiskt känslomässig musik; symfonier, konserter, kammarmusik och baletterna Törnrosa, Svansjön och Nötknäpparen. Han skrev en rad operor som Spader dam och Eugen Onegin. Tjajkovskij stil förenade det ryska med det västerländska vilket särskiljer honom från sina ryska samtida, de mer nationalromantiskt inriktade Mussorgskij, Balakirev och Rimskij-Korsakov. Samtidigt blev han den förste internationellt framgångsrike ryske tonsättaren och kunde glädja sig åt stora framgångar redan under sin livstid. 

 

Symfoni nr 5, e-moll 

Symfoni nr 5 präglas av det ödesmättade tema som hörs i klarinetten redan i inledningen och som sedan återkommer och håller samman de fyra satserna. Första satsen präglas av oroliga och motstridiga känslor som bryts och kämpar mot varandra, men i ett strängt förlopp som i stramhet och logik nästan påminner om Beethoven. I andra satsen hörs två känsloladdade motiv växla mellan hornet och oboen, men ödesmotivet bryter in. Tredje satsen kontrasterar med en väluppfostrad elegant vals, glättig på ytan, men mörkret finns ständigt kvar därunder. I finalen förvandlas temat, blir marschliknande och skiftar över till dur. Verkets (och Tjajkovskijs?) inåtvändhet vänds till en nästan påträngande stridslystnad och avslutningen blir till en strålande triumf. I likhet med Beethovens femma hade Tjajkovskijs fjärde symfoni uttalat varit en triumf över ödet. I Symfoni nr 5 kommer segern inte lika lättvindigt, men som någon har uttryckt det; om Beethovens femma kan beskrivas som att Ödet knackar på dörren för att komma in så försöker Ödet i Tjajkovskijs femma ta sig ut. 

Symfoni nr 5 uruppfördes under tonsättarens ledning i Mariinskijteatern i Sankt Petersburg 17 november 1888. Tjajkovskij var själv inte nöjd. Men symfonin har blivit ett av hans mest populära verk; en klassiskt storslagen Tjajkovskij med välarbetad och skickligt livfull orkestrering och med en underbar melodi för solohorn i andra satsen. 

Programändrig: Dvořák Symfoni nr 9 kommer ersättas av Tjajkovskij Symfoni nr 5. 

Program

TJAJKOVSKIJ Symfoni nr 5