Hoppa till innehåll

Säsongsfinal

Johan Dalene i Nielsens Violinkonsert

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Johan Dalene

Säsongsfinal med ett uruppförande av en nyskrivet verk av Ylva Fred som Norrköpings Symfoniorkester har beställt. Ylva Fred är säsongens unga tonsättarprofil vars verk A Four Walls Love Story framfördes den 15 september 2022. Hon beskriver själv att hennes musik kännetecknas av symbolik, humor och nostalgi med intentionen att beskriva tillstånd eller sagor med antydan av klassisk svensk diskbänksrealism. 

Nu är det är dags att uruppföra hennes alldeles nybakade verk, Still Learning How to Fall. Titeln är hämtad från Blonde Redheads dikt Falling Man: ”I know a ghost can walk through the wall, yet I am just a man still learning how to fall.” 

Som av en lycklig slump binds detta nya stycke samman med det föregående, A Four Walls Love Story som handlade om spöket som symbol

Centralt i musiken är den stora septimen, ett intervall starkt förknippat med strävan. Det är musik som befinner sig i en tankevärld, som vänder och vrider på perspektiv, minnen och referenser, i ett försök att förstå. Lösningar erbjuds sällan, men ut på andra sidan kommer man oundvikligen. 

Ylva Fred

Carl Nielsen komponerade Violinkonserten 1911, några år efter han lagt instrumentet på hyllan efter varit violinist i Det Kongelige Kapel i drygt halvannat decennium. I det stormigt temperamentsfulla verket märks tydligt att Nielsen kände till violinens alla möjligheter. Solist är stjärnan från Norrköping, Johan Dalene, vars internationella karriär tog fart efter att han som 18-åring vann den prestigefyllda Carl-Nielsen-tävlingen i Odense 2019.

Österrikaren Anton Bruckner Symfoni nr 6  är den ljusaste och mest lättillgängliga av hans symfonier. Denna musik är fylld av upphöjd skönhet, rytmiska mängder och melodisk prakt. Den sjätte symfonins första sats domineras av den rytmiskt framdrivande kraft som vi möter redan i inledningstakterna – den så kallade brucknerrytmen. Symfonin har en genomgående ljus och varm karaktär och är fylld av attraktiva melodier. 

Program

FRED Still Learning How to Fall. Beställningsverk, uruppförande
NIELSEN Violinkonsert
Paus 30 minuter
BRUCKNER Symfoni nr 6

Mat & Dryck 

Boka något att äta eller dricka
Förbokas senast kl 12.00 dagen före aktuell konsert. 
Till lördagskonserterna behöver förbokningen göras senast torsdagen kl 12.00.