Hoppa till innehåll

Upptäck säsongen 2024-2025

27 maj 2024

Mäktiga symfonier, populära artister, uruppförande och fantastiska körverk. Säsongen 2024-2025 är fullmatad av musikaliska höjdpunkter. Biljettsläpp 28 maj för höstens konserter.

Välkommen till en ny säsong med Norrköpings Symfoniorkester och ett fullmatat konsertprogram som sträcker sig fram till juni 2025. Vi vill ge dig ett ”stråk av lycka". Här finns det möjlighet att uppleva de klassiska mästerverken, nyskriven musik, fantastiska solister och dirigenter och konserter för och med barn och unga.

Här finns något för alla smaker från Bachs h-mollmässa till Jill Johnsons julkonsert 

Henrik Marmén, konstnärlig chef.

Den här säsongen lyfter vi fram två tonsättare lite extra. Det är Anton Bruckner som föddes för 200 år sedan och Tebogo Monnakgotla, en av Sveriges just nu mest spelade tonsättare. Redan i säsongspremiären i Linköping 30 augusti ger vi Bruckners nionde symfoni och den 25 och 26 oktober är det dags för symfoni nr 8. Så här beskriver chefdirigent Karl-Heinz Steffens de två symfonierna.

Den nionde symfonin är som ett musikalisk testamente. Bruckner hann aldrig fullborda den sista satsen men känslan är ändå att verket är avslutat. Symfoni nummer åtta är ett mästerverk! Att spela den är som att vandra i alperna. Efter en och halv timme är man helt utmattad men samtidigt också så himla nöjd 

Karl-Heinz Steffens, chefdirigent.
 

Av Tebogo Monnakgotla får vi höra en saxofonkonsert Gaea (Moder Jord), en violinkonsert Globe Skimmer Surfing the Somali Jet och en flöjtkonsert men också världspremiären av ett helt nytt verk som Norrköpings Symfoniorkester har beställt. Datum att hålla utkik efter är den 21 september, 17 oktober, 30 januari och 27 februari.

Arrangören och producenten Peter Nordahl gjorde en skiva 2017 där han använde Ted Gärdestads originalsång och skrev nya arrangemang för orkester som Norrköpings Symfoniorkester spelade in. Klassiska låtar som Himlen är oskyldigt blå, I den stora sorgens famn och Sol, vind och vatten fick en ny inramning. I konserten den 11 oktober Ted Gärdestad - signerat Peter Nordahl får vi nu höra låtarna live.

För den som älskar de stora körverken blir hösten inte så lång. Först ut den 9 och 12 oktober är Bachs h-mollmässa, ett av musikhistoriens mäktigaste körverk. I slutet av oktober den 31 är det dags för Rutters Requiem som skrevs 1985 av John Rutter och som är en hoppfull mässa på temat liv och död. Juloratoriet av Bach är en evig klassiker som ger den ultimata julkänslan. I Linköping den 4 december ges de tre första satserna och hela Juloratoriet hör du den 5 december i Norrköping. 

Artisten Jill Johnsson och dirigent Anders Berglund är ute på julturnén Ain´t Nothing Like Christmas och gör ett stopp i Linköping och Norrköping 19 och 20 december. 
 

Flera svenska världssolister medverkar i konserter under säsongen. Sopranen Camilla Tilling gästar oss den 14 och 16 november för att sjunga Berlioz berömda sångcykel. Trumpetaren Håkan Hardenberger är solist den 23 och 24 januari i Zimmermanns trumpetkonsert Nobody knows de trouble I see som kombinerar konstmusik och jazz. Elgars cellokonsert med Andreas Brantelid hör du på säsongspremiären i Norrköping den 12 september.

Här hittar du alla konserter.

www.norrkopingssymfoniorkester.se/konserter