Hoppa till innehåll

Förtrollad sagovärld

Musik med inspiration från sagor och folklore

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Illustration of Walter Stenström's The boy and the trolls or The Adventure in childrens' anthology Among pixies and trolls, a collection of childrens' stories, 1915.

John Bauer-svit 1918 för orkester och kör sambeställdes av SON och Smålands Musik och Teater och uruppfördes av Jönköpings Sinfonietta på Kulturhuset Spira hösten 2018. Nu är dags för Norrköping att uppleva sviten. Jönköpingfödda tonsättaren Jonas Valfridssons verk är inspirerat av konstnären John Bauers liv och målningar.  Bauers sagofigurer finns med i satsernas titlar som Tuvstarr och älvorna vid Skogmossebo, Vill-Vallareman och de fyra stortrollen och Trollritten.

Nikolaj Rimskij-Korsakov hade en förkärlek för sagor och folklore och fascinerades särskilt av Österlandet. Det visar sig inte minst i den symfoniska sviten Scheherazade från 1888, baserad på den arabiska sagosamlingen Tusen och en natt. Sviten är vackert orkestrerad, stort romantisk med suggestiva stämningsmättade orkesterklanger; ett av Rimskij-Korsakovs mest populära verk som tillhör den klassiska standardrepertoaren.

Text: Catarina Ek

Program

VALFRIDSSON Jonas, John Bauer-svit 1918
Paus 30 minuter
RIMSKIJ-KORSAKOV Scheherazade

Mat & Dryck 

Boka något att äta eller dricka
Förbokas senast kl 12.00 dagen före aktuell konsert. 
Till lördagskonserterna behöver förbokningen göras senast torsdagen kl 12.00.