Hoppa till innehåll

Ravel & Sjostakovitj

Pianokonsert med Thomas Enhco
Alondra de la Parra, dirigent
Dirigent

Alondra de la Parra

Solist

Thomas Enhco

Konsertlängd

Cirka 2 timmar inkl paus

Pris

75–440 kr

Före konserten

Introduktion kl 18.30 i Linköping och 14.30 i Norrköping

Konserttider

Information om kommande konserter saknas.

Biljetterna släpps 25 oktober.

I den här konserten får vi höra verk både av och med den unge, franska pianisten och kompositören Thomas Enhco. Vi får höra Enhco i Ravels Pianokonsert i G-dur samt som solist i sin egen rapsodi för piano och orkester.

Mot slutet av sin karriär arbetade Maurice Ravel på sina båda inbördes mycket olika pianokonserter, den mörka och mardrömslikt tragiska ”vänsterhandskonserten”, och en i G-dur; briljant, sprudlande solig, full av artisteri och en del sarkasm. Ravel inspirerades gärna av andra, samtida tonsättare. Under en turné i USA kom han i kontakt med Gershwins musik, vilket har satt sina avtryck i pianokonserten. Det går att höra drag av jazz och solostämman ger känslan av ren improvisation.

Symfoni nr 5 är en av Dmitrij Sjostakovitj mest spelade. Sjostakovitj skrev sin femte symfoni under en tid då han var utsatt för starka politiska påtryckning från den sovjetiska regimen. Symfonin gjorde succé redan vid uruppförande 1937, med sitt raka tonspråk och heroiska final. Men i musiken finns det också inslag av både vemod och sarkasm. 

Program

Maurice Ravel Pianokonsert G-dur
Thomas Encho Rhapsodi för piano och orkester
Dimitri Sjostakovitj Symfoni nr 5

Ingår i konsertserierna Grön lördag och Förstklassiker. Som abonnent sparar du 35 %, läs mer om abonnemang här.