Naturens poesi när Norrköpings Symfoniorkester spelar Klas Torstenssons musik.
Vulkaniska krafter, men också den mest ömsinta och blödande känslosamma musik – Klas Torstensson rör sig mellan ytterligheter. Född i Sverige men bosatt i Nederländerna sedan länge, är han en tonsättare med stor internationell räckvidd. Tonsättarfestivalen speglar framför allt de senaste två decenniernas produktion, men det finns även musik från början av 1970-talet, och festivalen antar karaktären av en stor retrospektiv.
I Tonsättarfestivalens andra konsert med musik av Klas Torstensson hör vi två verk ur trilogin A Cycle of the North, som i sin helhet består av orkesterverken Fastlandet, Polarhavet och Himmelen.
”Ett barns fötter på en solvarm stig; en ensam man (kanske nordpolsfararen, ingenjör Andrée ur min opera Expeditionen?) på ett oändligt ishav; en brant väg uppåt – kanske till Himmelen.”
Det var åren 2007–12 som han komponerade trilogin A cycle of the North. Det första verket, Fastlandet, uruppfört i Concertgebouw i Amsterdam, var en beställning relaterad till ett Sibelius-tema. I Fastlandet citeras hos engelskt horn några toner ur Tuonelas svan av Sibelius. Liksom Sibelius hade Torstensson vid sin stuga i Småland upplevt den vackra synen av svanar i skyn. Förutom svantemat hörs även ljudet av tunna björkkvistar som bryts.
Himmelen var Kungliga Filharmonikernas sambeställningsverk och framfördes första gången i Konserthuset 2015, Sakari Oramo dirigerade. Här finns tre inspirationskällor från bildkonst i skilda epoker: Anselm Kiefers monumentala verk Am Anfang, Gustave Dorés Himmelsstegen – som illustrerar Jakobs dröm ur Första Mosebokens tjugoåttonde kapitel, samt William Blakes Jacob’s Ladder. Är slutets speldosemusik en föraning om himmelsk frid?
Mellan Fastlandet och Himmelen hittar vi festivalens äldsta verk, med ytterligare naturreferenser. Und eine Springflut från 1974 – ”Och en springflod” (högvattnet i fenomenet ebb och flod) – skrevs av en 23-årig Torstensson. Titeln kommer från texten till Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire: ”Och en springflod översvämmade den stilla horisonten…” I den musiken finns det avsnitt som svämmar över av toner, säger Torstensson – som en springflod.
Norrköpings Symfoniorkester gästspelar i Konserthuset i Stockholm under ledning av Fredrik Burstedt, och som inledning hör vi Charles Ives suggestiva The Unanswered Question, musik som den unge Klas Torstensson fascinerades av.
Text: Tony Lundman